“Doğan Kuban: Mimarlıkta Tarihyazımına ve Korumaya Adanmış Bir Ömür” dosya konulu Toplumsal Tarih yayımlandı

Eylül 6, 2022

“Doğan Kuban: Mimarlıkta Tarihyazımına ve Korumaya Adanmış Bir Ömür” dosya konulu Toplumsal Tarih yayımlandı

Toplumsal Tarih’in “Doğan Kuban: Mimarlıkta Tarihyazımına ve Korumaya Adanmış Bir Ömür” temalı 345. sayısı hem matbu hem e-Dergi olarak çıktı.

Tanıtım bülteninden:

Bu ayki dosyamız “Doğan Kuban: Mimarlıkta Tarihyazımına ve Korumaya Adanmış Bir Ömür” adını taşıyor.

Geçen sene 22 Eylül’de kaybettiğimiz, Türkiye’de Mimarlık Tarihi denince ilk akla gelen öncülerden biriydi Doğan Kuban. Kendisi aynı zamanda Tarih Vakfı’nın da kurucularındandı. Ölümünün sene-i devriyesinde onu eserleri ile anmak ve kaybının büyüklüğünü siz okuyucularımızla birlikte bir kez daha hatırlamak istedik. Yaşamlarının bir döneminde yolları Doğan Kuban’la kesişmiş ve onun çalışma alanındaki önem ve katkısını doğrudan deneyimlemiş insanların gözünden hocanın hayatını ve ömrünü vakfettiği çalışmalarını dosyamızda bulabilirsiniz.

Dosya harici yazılar Murat Metinsoy söyleşisi ile başlıyor. Metinsoy, Namık Sinan Turan ile söyleşisinde Cumhuriyet’in inşası sürecine toplumun etkisini incelediği son çalışmasının ana hatlarını ve ilham kaynaklarını bizlerle paylaşıyor.

Efdal Sevinçli, Meşrutiyet’in ilanının ardından yaşanan özgürlük ortamı içerisinde İzmir’de örgütlenen Osmanlı Matbuat Cemiyeti ve Muharrir Gazetesi’ni mercek altına alarak dönemin atmosferi ile basın çalışanlarının örgütlenme ve grev faaliyetlerini masaya yatırıyor.

Aytek Soner Alpan, Kurtuluş Savaşı’nın askerî mücadelenin ötesine geçen sosyal tarihinin hâlâ yazılmayı beklediği tespitinden hareketle 1919-1922 Türk-Yunan Savaşı sırasında cephedeki Yunanlı askerlerin çıkardığı asker gazetelerini bize tanıtıyor.

Bilim Tarihi Güncesi’nde konuk yazar John Henry, Francis Bacon’ın üniversitelerde üretilen doğal dünyaya dair bilginin pratik kullanıma açılması için verdiği mücadeleyi ve bunun değerini anlatıyor.

Toplumsal Tarih’in 345. Sayısını Web Sitemizden Satın Almak İçin:
https://tarihvakfi.org.tr/dergiler/toplumsal-tarih-sayi345/

Toplumsal Tarih’in Eylül 2022 Sayısını E-Dergi Formatında Satın Almak İçin:
https://play.google.com/store/books/details…

edebiyathaber.net (6 Eylül 2022)

Yorum yapın