Tiyatro Tatavla’dan “Aktör Kean”

Eylül 26, 2013

Tiyatro Tatavla’dan “Aktör Kean”

Tiyatro Tatavla, perdelerini 1 Ekim Salı akşamı 20:30’da Tiyatro Karnaval Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesi’nde “Aktör Kean” oyunuyla açıyor.

Eraslan Sağlam’ın rol aldığı “Aktör Kean”, ekim boyunca her salı akşamı Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesi’nde, her perşembe ise Kadıköy Emek Sahnesi’nde sergilenecek.

Raymund Fitz Simons’ın ünlü oyunu “Aktör Kean” ile perdelerini açmaya hazırlanan Tiyatro Tatavla’nın sahneye koyacağı bu ilk oyunun yönetmenliğini oyuncu, yönetmen ve seslendirme sanatçısı Tolga Yeter üstleniyor.

Ödüllü çevirmen Sevgi Sanlı’nın Türkçeleştirdiği tek kişilik oyunda; daha önce Cihan Ünal’ın canlandırdığı Edmund Kean’i, 2007 Sadri Alışık Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü sahibi Eraslan Sağlam oynuyor.

“Aktör Kean”, İngiliz sahnesinin hükümdarı haline gelen, taşkınlıkları İngiltere’de olduğu kadar Amerika’da da dillere destan olan, büyük romantik oyuncuların birincisi, Shakespeare’in eşsiz yorumcusu Edmund Kean’in yaşamını anlatıyor.

Londra’da ilk kez 1814 yılında Drury Lane Tiyatrosu’nda sahneye çıkan ve oyunculuğundaki yalın gerçek, tutku ve ateşle eleştirmenleri şaşkına çeviren Edmund Kean, ilk yıllarda çektiği yoksulluk kendisine sanatında belli bir disiplin sağlasa da, üne kavuşur kavuşmaz, hızla baş aşağı gitmeye başladı.

Büyüklük hastalığı sınır tanımayan, perde aralarında soyunma odasına gelen fahişeler işini bitirmeden, perdenin açılmasına izin vermeyen Kean, sahnelerin tek egemeni olarak kalmaya kararlıydı. Ancak durumunu koruyabilmek için kusursuz oynamaya, kendini aşmaya gücü kalmayan Edmund Kean, Drury Lane’de bir korku ve dehşet dönemi başlattı; yanında alkış alan oyuncu hemen kovuluyordu, eksen karakteri Kean olmayan hiçbir yeni tragedyanın oynanma şansı yoktu.

Çok fazla yükseldiği için düşmesi de baş döndürücü olan Edmund Kean 45 yaşında öldüğünde, bela okuyanı, tiksineni çoktu fakat ondaki ölümsüzlük havasını sezenler, böyle bir sanatçıyı görecek kadar yaşadıklarına şükredenler de vardı.

edebiyathaber.net (26 Eylül 2013)

Yorum yapın