The Work yöntemiyle mutluluğa doğru | Serkan Parlak

Nisan 16, 2021

The Work yöntemiyle mutluluğa doğru | Serkan Parlak

Feza Karakaş’ın Mutluluk Projesi, The Work Yöntemi ile 53 Düşünce Kalıbının Sorgulanması kitabı Destek Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Karakaş çocukluk yıllarında Mevlana, Ömer Hayyam, Hafız gibi üstatların metinlerini okumuş. Amsterdam’da Byron Kate ile tanışmış ve The Work eğitimi almış, kolaylaştırıcı olmuş. Metodun temeli, mutsuzluklarımızın merkezinde yer alan bazı kalıp düşüncelerin sorgulanmasına dayanıyor. Yazar 2019’dan beri eşiyle kurduğu farkındalık, meditasyon ve kabul atölyesi FMK Bilgelik Atölyesi’nde eğitimler, seminerler veriyor, kurslar düzenliyor, kitaplar yazıyor.

Mutluluk Projesi yalın, sıcak ve samimi bir önsözle açılıyor. Kitabın temel meselesi şu: mutsuzluğa neden olduğunu düşündüğümüz inanç kalıplarını belli bir yöntem doğrultusunda sorgulayarak aslında özümüzde olan mutluluğa ulaşmak. Bireyleri özünden uzaklaştıran, acı ve keder veren hikâyeleri fark etmek, sorgulayarak zihnin ürettiği asılsız hikâyelerden kurtulmak ve özüne dönmek, kişiyi mutluluğa götüren tek yoldur. Çünkü mutluluk dışarıdan elde edilen bir duygu değil özümüzde üretilen bir durumdur. Şayet özümüzü kirleten kalıplardan kurtulabilirsek gerçek ve koşulsuz mutluluğa ulaşabiliriz. Bunun için öncelikle zihnimizde sürekli dönüp duran kalıp düşüncelerin ve inançların farkında olmamız gerek.

 Mutluluk Projesi’nde bireylere zarar veren, mutsuzluklarına neden olan elli üç sorunlu düşünce kalıbı ayrıntılı biçimde ele alınıyor. Amaç, özümüzdeki koşulsuz mutluluğa ulaşmak, coşku ve neşemizi yeniden bulmak. Feza Karakaş, kitabının büyük bölümünde seminerlerine katılan katılımcılarla olan görüşmelerini paylaşmış. Bu yöntem kitabın daha rahat okunmasını sağlıyor, metne daha samimi bir hava katıyor ve zenginleştiriyor. Baştan sona yalın ve akıcı dili olan özgün bir kişisel gelişim kitabı var elimizde. Soru sorma tekniğinin başarılı kullanımı, okurla eşit seviyeden alçakgönüllü, sohbet eder gibi anlatmak Mutluluk Projesi’nin teknik yönünü dengeliyor. Çeşitli filozof ve yazarlardan seçilen işlevsel özdeyişler metne renk katıyor.

Mutluluk kendimizi gerçekleştirmek, yazgımızı özgürce belirlemek ve erdemli yaşam demek. Mutluluk sahip olduklarımıza değil, kim olduğumuza bağlı. Koşullanmış zihnimizin kalıplarından kurtulmamız gerek, ama nasıl? Mutluluğun özü, kendini bilmek; bilge olmak ise bilgiyi hayata geçirebilmektir. İşte bu amaçla kitapta temel bir yöntem, bütün ayrıntılarıyla hayata geçirilmek için okurlara sunuluyor. İlk bölümde anlatılan The Work Yöntemi, bizi mutsuz eden inançlarımıza yönelik dört temel soru ve bir eylemden oluşuyor:

“ 1. Bu doğru mu?

2. Bunun doğru olduğunu kesinlikle bilebilir misiniz?

 3. Bu düşünceye inandığınız zaman nasıl tepki veriyorsunuz, ne oluyor?

 4. Bu düşünce olmadan nasıl biri olurdunuz?

5. Tersine Çevirmeler.”

Bu başlıklardan hareketle yaşam çemberimizle ilgili hikâyeler üzerinden bazı örnek olaylara bakıyoruz. Üç temel başlığı hayata geçirmeye çalışıyoruz: sorgulama, tersine çevirmeler ve alıştırma. Burada amaç düşünce kalıplarını yıkmak için kullanılacak yöntemin okurlara öğretilmesi.

Mutluluk Projesi kitabının gövdesini oluşturan ikinci bölümde mutsuzluğa neden olan elli üç düşünce alışkanlığı The Work yöntemi ile nasıl çözülür gösteriliyor, örneklerle açıklanıyor, alıştırmalarla okur yönlendiriliyor. Bu düşünce kalıplarının içinde neler yok ki? Bağımlılıklar, kıskançlık, dedikodu, mükemmeliyetçilik, koşullu sevgi, yalan söylemek, savurganlık, hırs ve inatçılık… Tam elli üç başlık var bu bölümde. Karakaş, her bölümün girişinde yalın bir dil ve anlatımla ele aldığı konuya bir çerçeve çiziyor. Okuru bir arkadaş sohbeti üzerinden çözüme yönlendiriyor. Ardından katılımcılarla ilgili başlık üzerinden canlandırma yapılıyor. The Work yöntemi doğrultusunda alıştırma, sorgulama ve tersine çevirmeler yapılıyor. Bu sorgulamalar okurların konfor alanlarından çıkıp endişe ve kaygılarının üzerine gitmelerini sağlamayı hedefliyor. Belli bir yöntemle birlikte sorgulamalar yapmak anda olmayı ve zihin açıklığına ulaşmayı sağlayabilir. Bu anlamda katılımcıları aktif kılan bir yöntem kullanmış kitabında Feza Karakaş.

Kitabın üçüncü bölümünde Feza Karakaş, okurlara bütün başlıkları sorgulamalarından hareketle kendi filmlerini yazmalarını, mutsuzluklara neden olan elli üç düşünce kalıbıyla ilgili karayasalarını geride bırakıp yeni anayasalarını yazmalarını öneriyor.

Kitabın son bölümünde ise olumsuz düşüncelerin sorgulanmalarından hareketle katılımcıların kendilerine yazdıkları özür mektupları ve oluşturdukları anayasaları yer alıyor. Kitabın son sayfaları okurların listelerine ayrılmış.

Zihnimizi kemiren, bizi mutsuz ettiğine inandığımız düşünceleri sağlam bir yöntem doğrultusunda sorgulayarak özümüze ulaşmak, koşulsuz mutluluğu yakalamak, hayatımızı olumlu yönde değiştirmek için ihtiyaç duyduğumuz cesareti veren ve bize yol gösteren nitelikli bir kişisel gelişim kitabı: Mutluluk Projesi.         

Serkan Parlak – edebiyathaber.net (16 Nisan 2021)

Yorum yapın