Oylum Yılmaz ile Odak Yazar Okumaları 18 Nisan ve 9 Mayıs’ta

Nisan 16, 2021

Oylum Yılmaz ile Odak Yazar Okumaları 18 Nisan ve 9 Mayıs’ta

Online edebiyat platformu Kultura Litera’nın düzenlediği Oylum Yılmaz ile Odak Yazar Okumaları Ursula K. Le Guin (18 Nisan) ve Orhan Pamuk (9 Mayıs) üzerine gerçekleşecek.

Kultura Litera Odak Yazar Okumaları – Ursula K. Le Guin

Kultura Litera Nisan ayı odak yazar okumasının konuğu, Mülksüzler’in, Yerdeniz’in ve Hain evreninin efsanevi yaratıcısı, uzaylı kocakarı, ejderhaların annesi, dünya edebiyatına yön veren büyük yazar Ursula K. Le Guin. Yaratıcı yazarlık üzerine verdiği dersler, edebiyat üzerine kaleme aldığı sayısız deneme, yayın dünyasını sarsan politik çıkışları, efsanevi konuşmaları ve ortaya koyduğu yeni dünya felsefesi… Yapıtlarıyla olduğu kadar kendine açtığı düşünce alanı ve yazarlık kariyerini oluşturma biçimiyle de edebiyatın müstesna bir yerinde durur Le Guin. Yürütücülüğünü Oylum Yılmaz’ın üstlendiği bu atölye çalışmasında Le Guin’in bu çok katmanlı edebi yaklaşımına yakından bakmak, yaratıcılık, dil ve felsefe ekseninde yapıtlarını ele almak amaçlanmakta. Yaratıcı yazarlık alanında pek çok çalışmaya imza atan Le Guin aracılığıyla eleştirel ve yaratıcı bakış açısı geliştirmenin, bunu yazıya aktarmanın olanakları da ayrıca tartışılacak.

Çalışmanın ana başlıkları:

*Le Guin’de bilimkurgu ve fantastik

*Margaret Atwood ve Le Guin arasındaki efsanevi tartışma

*Cinsel kimlikler, cinsiyetsiz insan hayali ve queer yaşam ideali

*Yazmak, eleştirmek ve yaratıcı yazarlarlık dersleri vermek arasındaki hassas denge

*Yeni dünya görüşü ve başka bir dünya mümkün hayalini edebiyat sahnesine çıkarmak

*Virgina Woolf, Ursula K. Le Guin ve Bayan Brown 

*Ölene kadar kadın yazar olma mücadelesi

Odak metinler: “Karanlığın Sol Eli”, “Yerdeniz serisi”, “Mülksüzler”, “Lavinia”, “Sözcüklerdir Bütün Derdim”, “Zihinde Bir Dalga”, “Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar”

Saat ve Yer

18 Nisan Pazar, 17:00

Online Edebiyat Atölyesi

Katılım için>>>

Kultura Litera Odak Yazar Okumaları – Orhan Pamuk

Kultura Litera Odak Yazar Okumaları’nın Mayıs ayı konuğu Türkiye’nin ve Türkçenin yaşayan en tartışmalı yazarı Orhan Pamuk. Özellikle Kara Kitap’tan itibaren yazdığı hemen her romanla edebiyat dünyasında çetin tartışmaların merkezine oturan, kitap tanıtımlarından yazarlık kariyerine, sahip olduğu Nobel Ödülü’nden Türkçe dilbilgisine kadar birçok açıdan eleştirilen ve her zaman çok okunan Orhan Pamuk’un edebiyatına yakından bakılıyor.

Oylum Yılmaz’ın yürütücülüğünde gerçekleşirilecek bu çalışmada yazdığı ilk romandan sonuncusu Veba Geceleri’ne kadar Türkiye burjuvazisinin çöküş hikayelerini anlatan, tıpkı Tanpınar, Oğuz Atay gibi doğu-batı sorunuyla estetik düzeyde uğraşmanın mirasçısı olan, çağdaş dünya edebiyatının en önemli postmpodern yazarlarından Orhan Pamuk ve edebiyatına yakından bakmak amaçlanıyor. 

“Benim yazdığım gibi kitaplar yazılsın da okuyayım diye yazıyorum. Bir türlü mutlu olamadığım için yazıyorum, demek ki mutlu olmak için yazıyorum” diyen Orhan Pamuk’ta benliğin kurgulanma biçimleri, yazar-mekan ilişkisi ekseninde Pamuk’un İstanbul’u ele alış biçimi ve yazarın takıntılı aşık-kahramanları merkeze alınarak incelenecek. 

Çalışmada ayrıca kahraman ve yazar-kahraman arasındaki mesafenin kalkması, yazarlık kariyeri inşası üzerinden Orhan Pamuk edebiyatının tartışmalı noktalarına basarak eleştirel inceleme, metin ve yazar odaklı eleştiri biçimlerine değinilecek.

Çalışma başlıkları:

*Orhan Pamuk’un İstanbul’u

*Orhan Pamuk ve aşk. 

*Doğu-batı sorunuyla estetik düzeyde uğraşmak

*Orhan Pamuk edebiyatında benliğin kurgulanma biçimleri

*Politik-Apoltik yazar tartışmaları ekseninde bir yazarlık kariyeri inşa etmek

*İngilizceye çevrilir mi diye yazmak:  Orhan Pamuk edebiyatı merkezinde İngilizce çevirinin dünya edebiyatına etkisi ve Nobel edebiyat ödülü tartışmaları

*Odak metinler: “Cevdet Bey ve Oğulları”, “Sessiz Ev”, “Kara Kitap”, “Yeni Hayat”, “Kar”, “Veba Geceleri”, “İstanbul, Hatıralar ve Şehir”

Saat ve Yer

09 Mayıs Pazar, 17:00

Online Edebiyat Atölyesi

Katılım için>>>

Oylum Yılmaz hakkında

Yazar ve edebiyat eleştirmeni. İstanbul, Büyükada’da doğdu. Büyükada İlkokulu ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. İlk olarak Radikal Cumartesi ve Radikal İki’de çalıştı, Radikal Kitap Eki’nin editörlüğünü yaptı. Referans/Birgün gibi gazeteler, çeşitli dergiler ve siteler için kültür/sanat/edebiyat sayfaları, edebiyat köşeleri hazırladı. Çeşitli yayınevlerinde serbest olarak editörlük yaptı. Sekiz yıl boyunca düzenli olarak Sabitfikir dergisi için Şahane Bir Kitap ve Fikri Sabit köşelerini kaleme aldı. 2020 yılında Londra’da, bir edebiyat ve içerik üretim platformu olarak Kultura Litera’yı kurdu. Halen serbest editörlük ve içerik/yazar danışmanlığı yapmaktadır.

İlk romanı, Cadı 2013 (İletişim Yayınları). Duygu Asena Roman Ödülü’ne layık görülen ikinci romanı, Gerçek Hayat 2017 (İletişim Yayınları). E-Kitapları: Şahane Bir Kitap (2012) ve Fikri Sabit Yazıları (2012).

Yılmaz, ilk olarak Gümüşlük Akademisi bünyesinde başlamış olduğu edebiyat derslerine/atölyelerine online ve yüz yüze olarak Kultura Litera bünyesinde devam etmektedir.

edebiyathaber.net (16 Nisan 2021)

Yorum yapın