“Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak” atölyeleri 6 Mart’ta Ankara’da, 7 Nisan’da İstanbul’da başlıyor

Şubat 18, 2019

“Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak” atölyeleri 6 Mart’ta Ankara’da, 7 Nisan’da İstanbul’da başlıyor

Beliz Güçbilmez ile Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak atölyeleri 6 Mart’ta Ankara’da, 7 Nisan’da İstanbul’da Asmalı Sahne’de başlıyor. 

Beliz Güçbilmez 20 yıllık yazarlık hocalığı geçmişiyle, edebiyat severleri yeni bir okurluk ve yazarlık deneyimine çağırıyor.

Tersine Mühendislik atölyelerinden kimler yararlanabilir?

Bu atölye iyi bir okur olmak ya da yazmaya başlamak isteyenlere, halihazırda yazanlara, senaristlere, oyun yazarlarına, sinema ve tiyatro yönetmenlerine, dramaturglara yöneliktir.

Atölyenin hedefleri 

  1. Öncelikle daha iyi bir okur olmayı hedefliyoruz. Filmde, romanda, öyküde ya da oyunda ne anlatıldığı ile değil de, nasıl anlatıldığı ile ilgilenecek duruma gelmeyi. Bunun önemi şurada; sanat yapıtları tasarımdır ve ve o tasarımı görebilmek alınan zevki arttırır, ilişkimizi derinleştirir.  Yönetmen ya da yazar filmiyle, hikâyesiyle bizim için taş taş bir dünya kurar. Belli bir teknikle. O tekniği görmediğimizde bizim için kurulan haşmetli, hünerli yapıyı da göremeyiz. O zaman da geriye kuru bir hikâye özeti kalır.
  2. Ne yaptığımızı bilerek yazmayı hedefliyoruz. Sevdiğimiz yazarların kitaplarından kendimize nasıl yazarlık hocaları yaratabileceğimizi öğreniyoruz.
  3. Bir kez plan kurmayı öğrendiğimizde bunu istediğimiz bütün mecralarda- öykü, roman, oyun, senaryo- kullanabilecek duruma geliyoruz.
  4. Bir metni sinemaya ya da tiyatroya uyarlarken veya bir oyunun dramaturgisini, rejisini yaparken metnin taşıyıcı kolonlarını görmeye başladığımızda ne yapmamız gerektiğini daha iyi anlıyoruz. Bu da kurduğumuz yapının sağlam biçimde ayakta kalmasını sağlıyor.

Atölyelere ilişkin bilgileri www.belizgucbilmez.com‘dan takip edebilir, her türlü sorunuz için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

edebiyathaber.net (18 Şubat 2019)

Yorum yapın