Tek bir vida dünyanın sonunu getirebilir

Ocak 26, 2024

Tek bir vida dünyanın sonunu getirebilir

María José Ferrada’nın Kramp adlı romanı Can Yayınları tarafından Emrah İnce çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

20. yüzyıl Latin Amerika edebî mirasını yetkinlikle taşıyan genç yazarlar kuşağının önemli temsilcilerinden Şilili yazar Maria José Ferrada’nın bu ilk romanında yedi yaşında bir çocuğun babasıyla dünyanın bin bir halini keşfedişini anlatıyor.

Yedi yaşındaki M babası D’yle birlikte sahte mazeretler uydurarak okulu kırar, bir kasabadan diğerine seğirtir, kapı kapı hırdavatçı gezerler. M babasından pazarlamacılığın ilmini öğrenir, kataloğunu ezbere bildiği Kramp marka malzemeleri satmak için kâh hasta kız çocuğu rolüne bürünür kâh boynunu büküp, gözlerini dükkân sahibine diker. Diğer yanda askerî darbenin pençesinde kıvranan Şili’nin acı tarihi işlemektedir. M’yle babasının hayatına karışıp seyahatlerine eşlik etmek isteyen fotoğrafçı E ise Şili’nin karanlığında başka bir arayış içindedir.

20. yüzyıl Latin Amerika edebî mirasını yetkinlikle taşıyan genç yazarlar kuşağının önemli temsilcilerinden Şilili yazar María José Ferrada’nın bu ilk romanı birçok dile çevrildi. Çocuk kitaplarıyla tanınan Ferrada, Kramp‘ta yedi yaşında bir çocuğun babasıyla dünyanın bin bir halini keşfedişini anlatıyor, keskin olduğu kadar yumuşak bir üslupla.

edebiyathaber.net (26 Ocak 2024)

Yorum yapın