Tehlikeli takıntılar, yıkıcı tutkular ve aşkın karanlık yüzüne dair etkileyici bir roman

Ocak 25, 2024

Tehlikeli takıntılar, yıkıcı tutkular ve aşkın karanlık yüzüne dair etkileyici bir roman

Josephine Hart’ın Yara adlı romanı Mundi Kitap tarafından Defne Karakaya çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Zenginlik, güzel bir eş, başarılı çocuklar, prestijli bir siyaset kariyeri… Dışarıdan bakıldığında her şeye sahip bir adam, hangi uğurda tüm bunları riske atar?

Tutku.

Oğlunun sevgilisi Anna’yla karşı karşıya geldiği anda hayatında eksik olan tek şeyin, tutkunun yoksunluğunu iliklerine kadar hisseden bu adamın hikâyesi Yara.

Josephine Hart, insanın tutkuya duyduğu zaafı güzel, esrarengiz ve tehlikeli bir kadınla ona sahip olmayı takıntı haline getiren bir erkeğin ilişkisi üzerinden anlatırken, yaşamla ölüm arasındaki bir dansı kelimelere döküyor.

Josephine Hart’ın ilk romanı olan Yara 26 dile çevrildi ve dünya çapında bir milyondan fazla okura ulaştı. Kitap aynı zamanda Obsession adıyla 2023 yılında Netflix’e de uyarlandı.

Tehlikeli takıntılar, yıkıcı tutkular ve aşkın karanlık yüzü…

JOSEPHINE HART, 1942’de İrlanda’da doğdu. Carrickmacross’taki yatılı bir manastır okulunda eğitim gördü. Hart’ın trajik bir çocukluğu oldu: 17 yaşına geldiğinde iki kardeşi hastalıktan, bir erkek kardeşi kimyasallarla deney yaparken gerçekleşen bir patlamada öldü. 22 yaşında Londra’ya taşındı; Haymarket Publishing’de çalışmaya başladı, bu yayınevinin ilk kadın yöneticisi oldu. 1980’lerin sonunda Gallery Poets (Galeri Şairleri) grubunu kurdu. T.S. Eliot hakkındaki Let Us Go Then, You and I (Gel Gidelim Beraberce) prodüksiyonu, Shaftesbury Caddesi’ndeki Lyric Tiyatrosu’nda, bir şiir programı olarak ilk defa altı hafta boyunca sahnelendi. Aralarında Lorca’nın Bernarda Alba’nın Evi ile Iris Murdoch’un Kara Prens‘inin de olduğu çok sayıda West End oyununun yapımcılığını üstlendi. İlk romanı Yara, 1990’da yayımlandı. 26 dile çevrilen kitap dünya çapında bir milyondan fazla sattı ve başrollerinde Jeremy Irons ve Juliette Binoche’un oynadığı, Louis Malle’in yönettiği filmi yapıldı. Beş roman daha yazdı: Sin (Günah, 1992), Oblivion (Nisyan, 1995), The Stillest Day (En Durgun Gün, 1998), The Reconstructionist (2001) ve The Truth About Love (Aşk Hakkındaki Hakikat, 2009). Londra’daki British Library’de gerçekleştirilen Josephine Hart Şiir Saati gecelerinden esinle yazdığı kitabı Catching Life By the Throat (Hayatı Boğazından Yakalamak, 2006), Birleşik Krallık’taki tüm ortaokullara sesli kitap versiyonuyla birlikte dağıtıldı. Words That Burn (Yakan Sözcükler, 2008) onu izledi. Josephine Hart 2011’de öldü.
 
DEFNE KARAKAYA, Koç Üniversitesi Sosyoloji ve Tarih bölümlerinden mezun oldu. Orta Avrupa Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Koç Üniversitesi Yayınları’nda editör ve yayın koordinatörü olarak çalıştı. Halen serbest çevirmenlik, editörlük ve sanat kurumlarına yayın koordinatörlüğü yapıyor.

Yorum yapın