Tarık Dursun K.’dan “Elde Var Hikâye”

Eylül 2, 2015

Tarık Dursun K.’dan “Elde Var Hikâye”

ELDE.VAR.HIKAYEAğustos’ta kaybettiğimiz Tarık Dursun K.’nın Elde Var Hikâye” adlı kitabı Günışığı Kitaplığı’nca yayımlandı.

2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödülü’yle taçlanan “Köprü Kitaplar” koleksiyonunun 19. kitabı, Tarık Dursun K.’nın özenle seçilen öykülerinden derlendi. Heyecanla beklediği kitabının hazırlıkları sürerken aramızdan ayrılan usta yazar, hikâyelerini gençlere miras bıraktı. 1950’lilerin en verimli yazarlarından sayılan Tarık Dursun K.’nın kitapta yer alan 13 öyküsü sokağı, gençleri, işçiyi ve hayatı naif ayrıntılarıyla anlatıyor. “Köprü Kitaplar”ın editörü Semih Gümüş, gerçekçi diyalogları ve yalın üslubuyla bir dönemi kayda geçen ödüllü yazarın edebiyatımızdaki yerini, “Sait Faik’e yakın, Orhan Kemal ve Sabahattin Ali’nin yanı başında,” diye tanımlıyor. Müren Beykan’ın yayına hazırladığı kitap, Tarık Dursun K.’yı hatırlamak ya da tanımak isteyenler için benzersiz bir edebi yolculuk şansı.

Fotoğraf çektirirken yerinde duramayan çocuğun gülüşü, ağaya kafa tutan adamın isyanına karışıyor. Karda kayan çocukların neşe çığlıkları, ayakkabı diken ustanın kederiyle yarışıyor: Kırlar, Kırlar, Ey Kırlar!; İda; Tutanak; Çocuklar İçin Bir Öğretmen; Biz İnsanız; Öpüşsüz Bir Güvercin Aşkı; Bahriyeli Çocuk; Kerem ile Aslı; Ve Büyükanne Aşk Yokken Ölür; Hatırla Ey Peri!; Geriye Dönüş’lü Hikâye; Babam ve Ben; Elim Elim İbrişim, Elde Var Bir Kuşum.

Tarık Dursun K., 1931 yılında İzmir’de doğdu, ortaokulu dışarıdan bitirdi. Senaryo, çocuk kitabı, öykü, roman, şiir, deneme gibi farklı türlerdeki ürünleriyle 1950’lerin en verimli kalemlerinden sayılan yazarın İnsan Kurdu ve Kurşun Ata Ata Biter adlı romanları sinemaya aktarıldı. “Yabanın Adamları” ile 1967 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı; Kurşun Ata Ata Biter ile 1984 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı; “Ona Sevdiğini Söyle” ile 1985 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı; Ağaçlar Gibi Ayakta ile 1990 Yunus Nadi Roman Armağanı’nı, Hepsi Hikâye ile de 2006 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2014’te Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne değer görüldü. Hoşça Kal Küçük (1978), Otobüsüm Kalkıyor (1990) ve Benim Dedem Bir Tane (1998) adlı çocuk romanları da bulunan yazar, heyecanla beklediği Elde Var Hikâye kitabının baskı hazırlıkları sürerken, 11 Ağustos 2015’te aramızdan ayrıldı.

edebiyathaber.net (2 Eylül 2015)

Yorum yapın