Tarihi kitaplar kilo işi mi satılıyor?

Aralık 9, 2013

Tarihi kitaplar kilo işi mi satılıyor?

tarihi-kitap-640x360Yapılan ilk araştırmalara göre Milli Kütüphane depolarında bulunan ve döküm listesi olmayan, tasnifi yapılmayan 102 ton hurda kitap ve yazılı materyalin, kamyonlarla 2007 yılında Hurdasan’a tutanak karşılığında teslim edildiği ortaya çıktı.

2011 yılında da yine 45 ton kitap yine aynı şekilde Hurdasan’a gönderildi. Hurdasan’ın tutanaklarına göre Milli Kütüphane kitapları “Hurda kâğıtların bulunduğu depoların kullanılacağı için acilen boşaltılması” açıklamasıyla teslim etmiş. Hurdasan’ın farklı zamanlarda satışa çıkardığı bu kitap ve belgelere, sahaflar ve koleksiyonler büyük ilgi gösterdi. Hatta bir koleksiyonerin kilogramı 15 ile 50 kuruş arasında değişen fiyatlara satılan bu mataryellerden 15 ton aldığı da biliniyor.

Sahaflarda yüzlerce hatta binlerce Türk Lirası’na satılan Milli Kütüphane mühürlü bu kitaplar arasında 1860’ta basılmış Hıristiyan teolojisine göre yazılmış Ermenice bir kitaptan, 1800’lü yıllarda basılmış İzmir baskılı yine Ermenice Balkan coğrafyasını anlatan bir diğerine; 1913 yılında tek nüsha halinde Merzifon’da çıkan Yunanca ‘Pontus’ dergisine kadar pek çok eser bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konu ile ilgili başlattığı inceleme sürüyor.

 edebiyathaber.net (9 Aralık 2013)

Yorum yapın