Tarih Vakfı “Perşembe Konuşmaları” başlıyor

Eylül 24, 2013

Tarih Vakfı “Perşembe Konuşmaları” başlıyor

bianet‘in haberine göre, Tarih Vakfı’nın Perşembe Konuşmaları toplantı dizisi bu ay “Kent, Bellek, Hareket” temasıyla yeniden başlayacak. İlk konuşmacı Prof. Dr. Leyla Neyzi olacak.

Neyzi “Geçmişe Dönüşen Şimdi: Yaşamak, Farkındalık, Araştırma” başlıklı konuşmasının temelinde Gezi olaylarından hareketle şimdiki zamanda yaşanılanın, hem yaşayan özne hem de kitle tarafından mercek altına alınması ve hızlı bir biçimde araştırma nesnesi haline gelmesi olgusuna değinecek.

Bunu yaparken, şimdiki zamanın ağırlıklı olarak şehirli, eğitimli, orta sınıf ve genç kitlenin yaşadıklarına dair farkındalığı anlamlandırma çabalarına ve yeni medya teknolojileri aracılığıyla çok kısa sürede toplumsal belleğin parçası haline gelmesini irdeleyecek.

Kent, Bellek, Hareket

Perşembe Konuşmaları için “Kent, Bellek, Hareket” teması Gezi Parkı tartışmalarından yola çıkarak sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin ya da dünyanın farklı kentlerindeki dönüşüm projelerinin tetiklediği toplumsal tepkilerin ve siyasi hareketlerin daha akademik ve kuramsal bir çerçeveye oturtulmasının gerekliliğinin yanı sıra kaybolan maddi ve manevi mirasın korunmasının önemine vurgu yapmak amacıyla seçildi.

Toplantılarda bu tema çerçevesinde sadece tarihçilerin değil, sosyologlar, antropologlar, şehir plancıları gibi bu konuda düşünmüş/üretmiş çevrenin söz alması planlanıyor.

Perşembe Konuşmaları geçen yıl kamusal tarih ve kamusal alanda tarihin kullanımı üzerinden gerçekleşmişti.

Leyla Neyzi kimdir?

Sözlü tarih çalışmaları üzerine uzmanlaşan Leyla Neyzi, Stanford Üniversitesi’nde antropoloji, Cornell Üniversitesi’nde sosyoloji eğitimi aldı.

Halen Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak bulunuyor.

Son çalışması Haydar Darıcı’yla birlikte yazdığı “Özgürüm ama Mecburiyet Var”: Diyarbakırlı ve Muğlalı Gençler Anlatıyor adlı kitap İletişim Yayınları’ndan çıktı.

* Prof. Neyzi’nin katılacağı toplantı 26 Eylül Perşembe günü, saat 18.30-20.30 arası  “Aynalı Geçit, Meşrutiyet Caddesi, Avrupa Pasajı, No:8, Kat:2, Galatasaray/Beyoğlu” adresinde yapılacak.

24 Eylül 2013

Yorum yapın