Tanıl Bora “geçmişle yüzleşmek” konusunu ele aldı

Ocak 26, 2014

Tanıl Bora “geçmişle yüzleşmek” konusunu ele aldı

tanil-boraNilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen ’Bir daha asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür’ sergisi kapsamındaki söyleşiye konuk olan Tanıl Bora, edebiyatseverlerle buluştu.

Asena Günal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Türkiye’deki siyasal düşünceler, sağ ideolojiler ve milliyetçilik üzerine çalışmalar yapan Tanıl Bora, geçmiş ve modern zaman arasında geçen yüzleşme olgusuna dikkat çekti. Modern zamanların unutma kabiliyeti üzerine kurulduğunu belirten Bora, “Günümüzde artık her şeyi çok daha rahat unutuyoruz. Zaman hızlandı, bilgi çoğaldı. Unutmayı teşvik eden bir dünya ve çağda yaşıyoruz. Geçmişle yüzleşmek zor bir iş. Modern zaman ileriye bakan umut dolu bir zamandır. Geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak mücadele gerektirir” dedi.

Ulus devletlerin ve milliyetçi ideolojilerin geçmişle yüzleşmek için ciddi bir emek harcadığına değinen yazar, “Türkiye’de geçmişle yüzleşmek son 20 yılda bir hayli şöhret oldu. Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesinde zorlayan etkenler var. Türkiye’nin geçmişinde unutulması gereken birçok travma var. 12 Eylül, Dersim, Sivas ve Kürt olayları gibi başlıca geçmiş sorunlar eşelendikçe acı veriyor. Bu yaraların kanıyor olması beraberinde çokca problem yumağı getiriyor. Özür dilemek zordur. Türk Devleti için özür dilemek daha da zordur. Özür dilemek, toplumun bazı kesimlerinden baskı yaratsa da devletler açısından tazminat yükü getireceğinden de zor geliyor” dedi.

edebiyathaber.net (26 Ocak 2015)

Yorum yapın