“Suçluluktan Sorumluluğa: Almanya Tarihinin İki Travması” konferansı 30 Ocak’ta

Ocak 29, 2014

“Suçluluktan Sorumluluğa: Almanya Tarihinin İki Travması” konferansı 30 Ocak’ta

Shoah MemorialSalt Galata, 30 Ocak saat 19.00’da, Fransız tarihçi Etienne François’in katılacağı “Suçluluktan Sorumluluğa: Almanya Tarihinin İki Travması” konferansı düzenliyor.

Nora Şeni’nin bilimsel sorumluluğunda; İstanbul Fransız Enstitüsü, Mémorial de la Shoah (Paris), Université Paris 8 ve Anadolu Kültür’ün katılımıyla yürütülen “Hafıza Politikaları ve Fransa” başlıklı konferans serisinin yedinci bölümünde Prof. Etienne François konuşacak. François, “Almanya’nın Shoah ve Sovyet işgaline dair çift hafıza politikası” konusunu irdeleyecek.

Geçen yıl Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşen bu konferans serisi, 2015’te diğer Avrupa ülkelerinin yaralı hafızalarıyla yüzleşme serüvenlerini konu alacak. Bu yılın ilk konuşması ise özel bir deneyime odaklanıyor: Nazizmin doğduğu memleket olarak Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrasında hayli zor bir bellekle karşı karşıya kaldığı biliniyor. Hiçbir şekilde Holokost ile aynı düzeyde olmasa da, Sovyet işgalinin de kabulü güç bir bellek bıraktığı aşikâr. Bu bağlamda François, birbirine tezat mazlumiyetlerin rakip hafıza politikaları doğurmamış olduğu tezini savunacak.

Etienne François, Université Paris I (Panthéon Sorbonne) ve Freie Universität Berlin’de tarih profesorüdür. Berlin Marc Bloch Araştırma Merkezi’nin kurucusu ve 1992-1999 yıllarında ilk müdürü olan François, Orta Çağ sonundan bugüne kadar Almanya tarihi, Alman-Fransız ilişkileri, Almanya-Avrupa ilişkileri ve Almanya’nın kendi geçmişiyle ilişkisi üzerine yaptığı araştırma ve yayınlarıyla tanınmaktadır.

edebiyathaber.net (29 Ocak 2015)

Yorum yapın