Sony, e-kitap okuyucu pazarından çekiliyor

Ağustos 11, 2014

Sony, e-kitap okuyucu pazarından çekiliyor

sony-ebook-readerSilikon Vadisi TV’nin haberine göre, BBC’ye bilgi veren Japon firması, yeni e-kitap okuyucu modelleri olmadığını söyledi.

Sony, uzun zamandır e-kitap okuyucu pazarında kendine yer edinmeye çalışıyordu. Ülkemizde pek fazla modelini görmediğimiz Sony e-kitap okuyucu cihazları, başarılı ekranları ve farklı ürünleri ile dikkat çekiyordu. Ne yazık ki küresel pazarda benzer ürünlerle yarışamadı.

Bu sene Sony’nin e-kitap okuyucular için son senesi gibi görünüyor. PRS-T3 modeli, Avrupa çapında Sony’den göreceğimiz son okuyucu cihaz olabilir. Ayrıca ABD’deki e-kitap satış operasyonlarını da durduran Sony, bu bölgedeki müşterilerini rakiplerinden Kobo firmasının e-kitap satış web sitesine yönlendiriyor. Fakat Sony’nin anavatanı Japonya’daki müşteriler hem okuyuculara hem de dijital kitaplara erişimde şimdilik sıkıntı yaşamayacaklar.

Sony’nin bu pazarda istediğini bulamamasının bir sebebi, dev dağıtım firması Amazon’un Kindle serisi e-kitap okuyucularının inanılmaz başarı yakalamış olması. Üst üste çok iyi performanslı modeller çıkartan Amazon, ABD pazarında bile Kindle ürünleri ile çoğu rakibini ekarte etmeyi başardı. Ayrıca tablet ürünlerini de işin içine sokan Amazon sağlam adımlarla yoluna devam ediyor.

Bir diğer sebep ise yükselen tablet ve phablet pazarı oldu. Her bir iş için ayrı cihaz kullanmak istemeyen tüketici kitlesi, hem multimedya, hem internet, hem de e-kitap okuma işlevlerini gören tek bir cihaz türüne yöneldikçe, özelleşmiş e-kitap okuyucuların pazardaki payı düşmeye başladı.

Araştırma firması Gartner’ın bir raporuna göre, e-kitap okuyucu satışları 2011 yılında dünya çapında 23 milyon adetti. Gittikçe düşen bu rakamın, 2017 yılında 10 milyon adete inmiş olacağı tahmin ediliyor. Fakat e-kitaplara olan ilgi azalmıyor, aksine artıyor. Pricewaterhouse Coopers firması, 2018 yılında dünya çapında basılı kitaptan çok dijital kitap satılacağını şimdiden öngörüyor.

Piyasada PRS-T3 modelinden bulmak mümkün, eğer iyi bir e-kitap okuyucu arıyorsanız, satın almak için son fırsatınız olabilir.

11 Ağustos 2014

Yorum yapın