Son Sınıf: Heyecan dolu bir gençlik romanı | Serkan Parlak

Ekim 31, 2023

Son Sınıf: Heyecan dolu bir gençlik romanı | Serkan Parlak

Bir alt kültür olan gençlik kültürü ergenlik deneyimlerini içerir, gençlerin harcamaları, boş zaman faaliyetleri, reklamlar ve medyanın etkisiyle şekillenir. Ev, okul ve iş; işlevsel bakımdan birbirinden uzaklaşınca gençler de yetişkinlerden gözle görülür biçimde ayrılmaya başladı. Kendilerinin farkına daha çok vardılar, anne ve babaları ve öteki yetişkinlerden daha çok arkadaş gruplarının etkisine daha açık hale geldiler. 

Kadriye Macit’in merkezinde arkadaşlık ilişkilerinin yer aldığı Nemesis Kitap etiketiyle yayımlanan ilk romanı Son Sınıf geçtiğimiz günlerde okurla buluştu.

Küçük, sakin, herkesin birbirini tanıdığı, dedikodular aracılığıyla herkesin her şeyden kısa sürede haberdar olduğu bir taşra sahil kasabasında yaşayan romanın merkez karakteri Damla ve arkadaş grubunun en büyük derdi; lise son sınıfta olmaları, arkadaşlık ilişkileri, aşkları ve gelecekleriyle birlikte mesleklerini belirleyecek olan iki aşamalı üniversite sınavıdır. Okulda, kafelerde ve dershanede sosyalleşme olur, basketbol ve voleybol oynarlar, okul teneffüslerinde yakınlaşmaya çalışırlar. 

Yaz tatili öncesi, okulun son günü Arda, romanın merkez kahramanı Damla’dan ayrılır; gerekçesi sınava iyi bir şekilde hazırlanamayacak olmasıdır. Okulun açılmasına yakın Damla ve arkadaşları kasabanın kitapçısına gider ve okuduğu gazete haberi sonrası şok geçiren kasiyer sayesinde kasabada cinayet işlendiğini öğrenirler. Müstear isim olarak “Mehdi” -Kendisine rehberlik edilen. Ahir zamanda geleceğine ve İslam’ın dünya hâkimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kişi- takma adını kullanan katil, maktulün çıplak bedenine Arap harfleriyle “Mehdi Doğdu,” yazmıştır. Kasabada herkes fısıltı gazetesi sayesinde cinayeti hemen öğrenir, kaygılar had safhadadır, hemen gerekli güvenlik önlemleri alınır. Damla ve arkadaş grubu birlikte hareket etmeye karar verir.  Emniyette polis olarak görev yapan babası Damla’yı komşularının oğlu Savaş’ın korumasına karar verir, bu arada Savaş’ın babası da polistir.  

“Bir katilin nefesini ensende daha ürkütücü yoksa aşkın pençesine düşmek mi?”

Ancak cinayetler gençlerin korkularını her geçen gün artırır. Damla sonraki günlerde ev dönüşte yüzünü kapattığı için tanıyamadığı biriyle çarpışır ve yere yuvarlanır. Bu gizemli kişinin en belirgin özelliği kız kolyesi takmasıdır. Akşam annesi kuyumcuda hırsızlık olduğunu söyler. Tesadüfe bakın ki önceki gün grup arkadaşlarından Metin, aşk yaşadıkları Beyza’ya kolye hediye etmiştir. Damla ertesi gün bir taraftan cinayet, bir taraftan da hırsızlık olayını düşündüğü için derslerine bir türlü odaklanamaz. Aslında kendisini bir önceki yıl son gün sınav stresi gerekçesiyle ayrıldıkları büyük aşkı Arda’nın korumasını istemektedir. Kafası çok karışıktır, ne yapacağını bilemez. Beden Eğitimi dersinde voleybol oynarlarken sonunda bütün cesareti toplar ve Arda ile konuşur. Arda, onu artık sevmediğini söyler. Gece, Savaşların evine gider, Metin de oradadır. Babaları o gece nöbettedir. Birlikte film izlerler. Babasının filmlerini kaydettiği flash diskteki bir dosyadan maktul kızın fotoğraflarını inceler, otopsi raporunu okurlar. İşler iyice sarpa sarmaya başlamıştır. 

Kadriye Macit’in arkadaşlık, aşk, ergenlerin gündelik yaşam kültürü, TYT ve AYT kaynaklı sınav stresi, sahil kasabası hayatı, cinayet ve aile ilişkileri temalı “Son Sınıf” adlı ilk romanı her yaştan okura ama özellikle gençlere merak, heyecan, aksiyon ve gerilim dolu bir okuma vaat ediyor. 

edebiyathaber.net (31 Ekim 2023)

Yorum yapın