Sıradan bir gekonun harikulade yaşamı

Nisan 7, 2022

Sıradan bir gekonun harikulade yaşamı

Wendy Meddour’un yazdığı, Carmen Saldaña’nın resimlediği Sıradan Bir Geko, 5 ve üzeri yaş grubu için Ümit Mutlu çevirisiyle Uçanbalık Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sıradan biri sevilir mi hiç?

Wendy Meddour’ın yazıp Carmen Saldaña’nın resimlediği Sıradan Bir Geko, minikleri tropikal renklerin hüküm sürdüğü bir yağmur ormanına götürüyor ve dünyadaki en müthiş hayvanlara örnek gösterilebilecek kamuflaj ustalarıyla tanıştırıyor. 

Herkesin bir yönüyle sıradan olduğuna dikkat çeken ve bu sırada kibri yeren kitap, kendimizi dev aynasında görmemize sebep olan bireysel farklılıklarımızla böbürlenmenin yersizliğine vurgu yapıyor. 

Doğadaki canlıların neden ve nasıl kamufle olduklarını eğlenceli bir dille anlatan öykü, sevmek ve sevilmek kavramlarını kendini özel hissetme durumu ile ilişkilendirerek ele alıyor.

Piko’ya göre, özel bir canlı olmak zor iş. Ama elden ne gelir! Bazen, kamufle olmayı o kadar iyi başarıyor ki, kendisine bir ödül vermeleri gerektiğini bile düşünüyor. Hatta belki de ona artık “Yağmur Ormanının Kralı, Kamufle Ustası Piko” demeliler! 

“Vrrak!” dedi bir anda, kütükte oturan bir şey. 
Fıtı fıtı diye kanat çırparak uçup geçti gökyüzünden bambaşka bir şey.
Ama gariptir ki Piko hiçbirini fark etmedi!
Yoksa Piko, ormandaki en iyi kamufle olan hayvan değil mi? 

Yeteneği sayesinde kendini yaşadığı çevrenin “kralı” zanneden bir gekonun duygu dünyasını sayfalarına taşıyan bu renkli öykü, okurları temel varoluşsal kaygılar üstüne düşündürüyor.

Farklılıkların ayrıştırıcı değil birleştirici gücüne değinen Sıradan Bir Geko, göz alıcı resimlerinin arasında güzelce kamufle olmuş hayvanları keşfe çağırarak, minikleri bulmacalı bir okuma deneyimine davet ediyor.

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Yazar, illüstratör ve akademisyen Wendy Meddour, Galler’in ufak sahil kentlerinden Aberystwyth’de büyüdü. Doktorasını tamamladıktan sonra Oxford Üniversitesinde İngilizce dersleri vermeye başladı. Şimdilerde Exeter Üniversitesinde yaratıcı yazma üzerine gençlerle çalışıyor. Kitapları on sekiz ayrı dile çevrilen yazarın adı uzun yıllardır uluslararası çoksatanlar listelerinin üst sıralarında yer alıyor. Eserleriyle pek çok önemli ödüle de değer görülen Meddour, çocukların dünyasından esin alarak üretmeye devam ediyor.

Resimleyen hakkında

İllüstratör Carmen Saldaña, İspanya’nın kuzeyinde küçük ve yağmurlu bir şehir olan Gijon’da yaşıyor. Çoğunlukla serbest çalışan Saldaña, ağırlıklı olarak çocuk kitapları resimliyor. Kürklü hayvanları, kuşları, böcekleri, yaprakları, kısacası doğayla ilintili her şeyi çok seven sanatçı, renk paletini doğanın binbir tonundan seçtiğini vurguluyor.

edebiyathaber.net (7 Nisan 2022)

Yorum yapın