“Sıradan Bir Çocuk”: Bir çocuk sıradan olabilir mi?

Nisan 17, 2013

“Sıradan Bir Çocuk”: Bir çocuk sıradan olabilir mi?

Andrew Clementsın yazdığı, Mine Kazmaoğlu’nun çevirdiği Sıradan Bir Çocuk, Günışığı Kitaplığı’nca yayımlandı.

Çocukların sevdiği Bunun Adı Findel, Karne Oyunu, Konuşmak Yok! ve Tek Mi? Çift Mi? romanlarının yazarı, çok ödüllü Andrew Clements, son kitabında okurları, yetenek ve başarı üzerine düşündürüyor. Toplum tarafından değerli bulunan ve yüceltilen hiçbir beceriye sahip olmadığı için kendini sıradan sanan bir çocuğun gücünü keşfetme öyküsünü anlatan kitap, çağın en korkulan sıfatlarından sıradanlığı sorguluyor. Okul yaşamını yaratıcı kurgularla işleyen yazar, her insanın bireysel ve çevresel etkenlerle şekillenen kendine özgü yetenekleri olduğunu ve başkalarının arasında sivrilmeyi sağlamayan bazı yeteneklerin hayatın başka alanlarında ne kadar kıymetli olabileceğine işaret ediyor. Aile ve sınıf içi okumalar ve tartışmalar için ideal olan kitap, çocuklar kadar yetişkinleri de kendine ve çevresine yeni bir gözle bakmaya davet ediyor.

O, sıradan bir çocuk. Ne uzun, ne kısa. Ne güzel, ne çirkin. Ne şişman, ne zayıf. Karnesi yıldızlarla dolu değil, ama sınıfta kalmaya da çok uzak. Ayakkabı numarası bile ortalama. Jordan evine, okuluna, kasabasına, hatta ona öyle geliyor ki, tüm dünyaya göre gösterişsiz, sıradan bir kız ve onun dışında herkesin bir yeteneği var. Ama sonunda kendini keşfetmeye karar verip, bir hedef belirliyor: Yıl sonuna kadar içindeki büyük yeteneği ortaya çıkarmak!

Andrew Clements, 1949’da ABD’nin New Jersey eyaletinde doğdu. Northwestern Üniversitesi’nde edebiyat eğitimi aldı, National Louis Üniversitesi’nde eğitim üzerine yüksek lisans yaptı. Çocukluğunda yaz aylarını telefonu, televizyonu, hatta kapı zili bile olmayan bir evde geçirmesi, yazarlığını derinden etkiledi. Şarkı sözü yazarlığı ve öğretmenlik yaptı, resimli kitaplar için metin yazdı. İlk çocuk romanı, 1996’da yayımlanan Bunun Adı Findel’le müthiş bir satış başarısı yakaladı, Amerika’nın hemen her köşesinde pek çok ödül kazandı. Günışığı Kitaplığı tarafından Türkçeleştirilen kitapları Bunun Adı Findel (2007), Karne Oyunu (2008), Konuşmak Yok! (2010), Tek Mi? Çift Mi? (2011) ve Sıradan Bir Çocuk (2013). Ellinin üzerinde kitabı bulunan yazar, eşiyle birlikte Massachusetts’ta yaşıyor; dört oğlu var.

edebiyathaber.net (17 Nisan 2013)

Yorum yapın