Sima Özkan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Şubat 6, 2019

Sima Özkan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

On bir yaşındayken çocuk aklımla yazabildiğime inandığım ilk şiirden beri, yazmak diye bir karınca kaçtı içime. Beni gıdıkladı durdu hep. Okuduğum her kitabı daha bir ciddiye aldım. Kitaplara duyduğum sevgi başka bir boyut aldı. Halbuki ne zor ısınmıştım okumaya yazmaya. Yerinde duramayan, oyunlarla büyüyen bir çocuk için kitaplar fazla durağandı ama sonra en sevdiğim oyun her bir kitaptaki dünyaya kaçmak oldu.

Sanırım işte tam da bu sebeplerden çocuklar için yazıyorum. Peter Pan gibi bir türlü büyümek istemeyince, büyümeye zorlandığımda çocukça bir dünyaya sığınmak için. İşim gereği böyleyim diyorum, çocuklarla bir arada olmaktan, onlar için yazmaktan…

Yazdığım her kitapta, içimdeki karınca toprağın altında, kimselerin göremediği kocaman bir yuva kazıyor. Kafamın içinde o dünyayla gezebilmek benim için en büyük mutluluk. Her yazmaya oturuşumda, o karınca yine içime kaçıyor, müthiş keyif alıyorum. Tabii çocuk kitapları çevirmeyi ve editörlüğe adım atana kadar çocuklar için yazmayı hiç düşünmemiştim. Ben şiir ve öykünün peşindeydim o güne kadar. Şimdi yuvayı doğru yere yapıyorum.

Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Buna çok üzülüyorum ama okuduğum ilk kitabı hiç hatırlamıyorum. İlk okuyabildiğim zamanlarda, dediğim gibi pek sevmiyordum kitapları. Öğretmenimin ikinci sınıfta hediye ettiği ve hâlâ duran Grimm Kardeşlerden Yoksul Kunduracı masalı sanırım ilklerden biri. Bir de Andersen’den Karlar Kraliçesi vardı, siyah beyaz çok güzel çizimli.

Bizim çocukluğumuzda çocuk edebiyatı henüz derya deniz olmadığı için, ben de dünya klasiklerine geçmeden önce en çok Andersen, Grimm Kardeşler ve La Fontaine okuyanlardanım sanırım. Bu yüzden de hayvanların hikâyelerini ve fantastik edebiyatı hep sevmişimdir.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Yanlışlıkla Dünyanın Öbür Ucuna Uçan Çocuk, John Boyne.

Boyne sanki benim çocukluğumu yazmış ve beni uçmaktan kurtarmış.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Bea Baila (Bea Dans Ediyor), Luciano Lozano yazıp resimlemiş. Onuncu defa okumuş olabilirim ama en son okuduğum kitap yine o; çünkü sıradaki çevireceğim kitap da o. İşte benim dansım diyor Bea ve ister gözlüklü, ister kısa boylu, ister birazcık tombik olalım, canımız nasıl istiyorsa öyle dans edebileceğimizi, tüm fiziksel önyargılara rağmen gayet de güzel bale yapabileceğimizi ve her şey bir yana en çok da kendimizi keşfetmeyi anlatan, çizimleriyle de ilham verici bir kitap.

edebiyathaber.net (6 Şubat 2019)

Yorum yapın