Silvia Roncaglia’dan “İyi Uykular Dedektif”

Haziran 2, 2015

Silvia Roncaglia’dan “İyi Uykular Dedektif”

iyi uykular dedektif KAPAK1Silvia Roncaglia’nın 8-12 yaş grubu çocuklar için yazdığı romanı İyi Uykular Dedektif”, Marianna Fulvi’nin resimleri ve Demet Elkâtip’in çevirisiyle Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

İtalyan çocuk edebiyatının ödüllü yazarı Silvia Roncaglia (Silviya Ronkalya), komik bir dedektiflik romanıyla Türkçede. Narkolepsi (istemdışı derin uykuya dalma) hastası bir dedektifin maceralarını anlatan roman, düşmeyen temposu ve mizah gücüyle okuru sarmalıyor. Yazar, yarattığı birbirinden ilginç karakterlerle hem şaşırtıyor, hem düşündürüyor. İyilerle kötülerin mücadelesi çerçevesinde kurguladığı romanını, insanın bin bir halini sergileyerek zenginleştirmeyi başarıyor. İtalyan mutfağı, özdeyişlerin günlük dildeki yeri gibi konuları da merak uyandırıcı şekilde işleyen yazar, okuru araştırmaya ve öğrenmeye teşvik ediyor. Çocuklarla ebeveynlerinin birlikte okumaktan büyük zevk alacağı bu roman, okumaktan sıkılanları bile edebiyata yakınlaştıracak nitelikte.

Özel dedektif Pippo Merlo, amcasından ona kalan büroda başarılı işlere imza atıp şöhreti yakalama düşleri kurar. O günlerde şehirde, müzikle insanları sersemleten bir soyguncu çetesi işbaşındadır. Bol kazançlı bir kayıp arama işi de kapısını çalınca dedektif, iki arada kalır. Üstelik, yakaladığı her ipucunda, her heyecanda, aniden uyuyakalmaktadır. Bu komik dedektif, ilginç hastalığını yenip olayları çözebilecek midir?..

Silvia Roncaglia

İtalya’nın kuzeyinde Modena’da doğdu. Uzun yıllar ilkokul öğretmenliği, çocuk dergilerinde yayın yönetmenliği ve editörlük yaptı. Mizah romanlarından şiire, farklı yazın türlerinde kırktan fazla eseri bulunan Roncaglia, hem çocuklara hem gençlere yazıyor. Il signore delle farfalle (Kelebeklerin Efendisi, 1999) isimli resimli öyküsü ve Les Bidons (Kutular, 2011) adlı çocuk romanı en sevilen kitapları arasında. Roncaglia, mektuplardan oluşan Caro Johnny Depp (Sevgili Johnny Depp, 2005) isimli gençlik romanıyla 2006’da, İtalya’nın prestijli ödüllerinden Bancarellino Ödülü’ne değer görüldü. Okullarda, kütüphanelerde çocuklarla ve gençlerle yaratıcı okuma etkinlikleri yapıyor; tiyatro oyunları da yazıyor. “Lumpi Lumpi Arkadaşım Ejderha” dizisi de Türkçeye çevrilen Silvia Roncaglia, Modena şehri yakınlarındaki Maranello’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (2 Haziran 2015)

Yorum yapın