“Şili’yi Sallayan Suçlar” kitabı yayımlandı

Eylül 16, 2013

“Şili’yi Sallayan Suçlar” kitabı yayımlandı

T24‘den Erol Anar’ın haberine göre, Şili’de diktatör Augusto Pinochet dönemini ve bu dönemde yaşanan insan hakları ihlalleriyle katliamları konu alan “Şili’yi Sallayan Suçlar” adlı kitap, ülkede gerçekleştirilen askeri darbenin 40. yıldönümünde yayımlandı.

Orijinal adı Los crímenes que estremecieron a Chile olan ve 25 bölümden oluşan 600 sayfalık kitap, “Diario La Nación” gazetesinin eski ekibi, gazeteciler Jorge EscalanteNancy GuzmanJavier Rebolledo ve Pedro Veja tarafından yazıldı. Belgesel nitelikte olan kitap, devlet terörü dönemi olarak adlandırılan diktatör Augusto Pinochet (1973-1990) döneminde yaşanan insan hakları ihlalleri, insanlığa karşı işlenmiş suçlar ile önemli katliamları konu alıyor.

Kitapta katliam ve işkence yapanların isimleri de yer aldı 

Kitap, Başkan Salvador Allende’ye karşı gerçekleştirilen askeri darbenin 40. yıldönümünde piyasaya sunuldu. Kitabın tanıtımı, Ulusal Kongre binasında gerçekleşti.

Kitap, özellikle Şili Gizli Servisi ve diğer askeri güçler tarafından gerçekleştirilen cinayetleri, işkenceleri, insan hakları ihlallerini yapan görevlilerin isimlerini de kapsıyor. Űnlü “Ölüm Karavanı” da incelenmiş.

Kitapta, Victor Jara’nın yaşadıkları da var 

Kitapta ünlü besteci ve ses sanatçısı Victor JaraJosé ToháMiguel Woodward’in yaşadıkları da detaylı bir şekilde anlatılıyor. Ayrıca, tutuklama ve işkence ile ilgili gerçek öyküleri de içeren kitapta, diktatörlük  döneminde yapılan çeşitli operasyonlar da mercek altına alınıyor.

İnsan hakları kuruluşlarına göre, Pinochet diktatörlüğü döneminin binlerce kurbanı işkenceden geçirildi, tutuklandı, bir kısmı ise gözaltında kaybedildi ve öldürüldü.

16 Eylül 2013

Yorum yapın