Şiir kıvamında yapıtlar ormanından: “Aşk Ölmez” | Şebnem Uralcan

Nisan 19, 2023

Şiir kıvamında yapıtlar ormanından: “Aşk Ölmez” | Şebnem Uralcan

Artemis Yayınevi tarafından Kasım 2022’de basılan Aşk Ölmez adlı yapıtına Giovanni Boccaccio’nun Decameron adlı yapıtından bir alıntıyla başlamış Reyhanoğlu. “Usturuplu sözcüklerle dile getirildikten sonra başkalarına anlatılamayacak kadar uygunsuz hiçbir şey yoktur…” On iki yaşımda okumuştum Decameron’u. Babamın dev kütüphanesindeydi. Babam da Boccaccio gibi düşünmüş olmalı ki, bana ‘Okuma!’ demedi. Gerçekten usturuplu bir anlatım olmasa o yaşlarda biraz zor okunacak bir kitaptır. Reyhanoğlu bununla yetinmemiş, her öykünün başına hazla okunan, çok duyulmamış, özenle seçilmiş alıntılar eklemiş. Her bir öyküye içim açılarak, şevkle başlıyordum. Severim özlü sözleri. Kendi şiirlerini de katmış araya. 

Minel ezel ilel-ebet

Na-muvaffakiyet

Mutat netice

Makûs hezimet

Reyhanoğlu Arapça bildiği için Osmanlıca diyebileceğimiz karma dillerden değerli sözleri yapıtlarında çok iyi kullanıyor. Mürşid de böyledir. Zengin anlama sahip belki de konuşma sırasında hiç kullanmadığımız sözler Türkçe  metine zemini süsleyen çiçekler gibi serpilmiş. Ağdalı bir tad katıyor öykülere. Edebî bir eserin kıvamı hissediliyor.

Karakterlerden ve içerikten birkaç cümleyle bahsetmem bu öykü dağarcığı yapıtın huyunu, suyunu, akışını kavramaya yetecektir. 

İlk öyküde başrolde karga var; pardon, karakterlerin kendine has özellikleri onların özel isim kategorisine alınmalarını gerektiriyor. Adlarına büyük harfle başlamalıyım. Bilge Karga mı; ruhu bir kaleme taşınan Ardıç Ağacı mı istersiniz? Mor Menekşe ile Değişen Kelebek mi; Maço Macit ile Dangalak Davut mu; ‘İnsan sevdiğini mi sever, yoksa kendi sevme halini mi?’ sorusunun cevabını ararken cebelleş olunan Buket, Nükhet; Mona, Ayten kuartetini mi; daha kimleri istersiniz? 

Gelelim enteresan içeriklere… İnsanla konuşan melekleri mi, Yaratan’ıyla konuşan kulu mu; Dünya-ahiret bilgileri mi, din bilgisi-divan edebiyatı’ndan beyitleri mi; hafazanallah, metuşelah, Harut, Marut, hemavaz, esfele sefilin, kişnevî kahkaha gibi kelimelerle tanışmayı mı? İçeride sular akmazken, dışarıda yağan yağmurun güzelliği karşısında mest olup bir kalıp sabunu kaptığı gibi sokakta yıkanmak coşkusu taşıyanı mı? İktidar sorunu veya terfi sorunu telaşında olanları  tanımak mı ya da sınıflandırmak mı istersiniz? 

Bu yapıtın kapsadığı on iki öyküyü okumadan onlarla tanışamaz, bilgi dağarcığınızı zenginleştiremez, onların dünyasını bilemezsiniz. 

Kalp kurumadıysa, aşk ölmez diyor Reyhanoğlu.

edebiyathaber.net (19 Nisan 2023)

Yorum yapın