Şiddetle şekillenen eril bir dünyanın karanlığına ışık tutan bir roman

Haziran 10, 2021

Şiddetle şekillenen eril bir dünyanın karanlığına ışık tutan bir roman

Dolores Reyes’in “Toprakyiyen” adlı romanı, Saliha Nilüfer çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Toprağı yuttum, yeni gözlerimle görebileyim diye…”

Her köşesinden adaletsizlik fışkıran Buenos Aires varoşlarında yaşayan isimsiz kız, dürtülerine uyarak toprak yemeye başlayınca doğaüstü bir yeteneği ortaya çıkar: Toprakla temas edenlere dair gaipten görüntüler görebilmektedir. Kaybettiklerinin izini bulmak isteyen insanlar, bahçesine toprak dolu şişeler bırakmaya başlar. Artık Toprakyiyen diye anılacak kız
toprağın gizlediği ürpertici sırları çözerken bir yandan da kendi kaderini çizmeye çalışacaktır.

Toprağı okşadım, avucumu kapadım, María’nın ve onca kızın, başka bir kadının bedeninden olma sevgili kızların gittiği yere açılan anahtarı elimde tutarak ayağa kalktım. Toprağı tutup yuttum, biraz daha, biraz daha, yeni gözlerim ortaya çıksın ve görebileyim diye.

#fantastik #büyülügerçeklik #karanlık #toprak #doğa #olgunlaşmak #gizem #arjantin

Toprakyiyen‘e ilgi duyanlar için ek öneriler: Gabriel García Márquez: Aşk ve Öbür Cinler, Samanta Schweblin: Ağızdaki Kuşlar, Mario Vargas Llosa: Kent ve Köpekler, Sophie Mackintosh: Su Kürü, Luis Sepúlveda: Aşk Romanları Okuyan İhtiyar

Dizi: Can Çağdaş
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 176
Fiyat: 26,50 TL         

DOLORES REYES, 1978’de Buenos Aires’te doğdu. Öğretmen, feminist, aktivist, yedi çocuk annesi. Buenos Aires Üniversitesi’nde Klasik Edebiyat okudu. İlk romanı Toprakyiyen‘i 2019’da yayımladı.

SALİHA NİLÜFER, 1972’de İstanbul’da doğdu. İngilizce ve İspanyolcadan çeviri yapıyor. İlk şiirleri kitap-lıkLudingirraAğır olBay Düzyazı‘da yayımlandı. Sebastian Knight Bir Endülüs Hikâyesi (roman) 2006’da, Yokoluş Serüveni (şiir) 2016’da, Ekosemelek Kuklaları İş Başında (çocuk kitabı) ise 2018’de yayımlanmıştır. Başlıca çevirileri: İnsanın Bir Dakikası, Tuhaf Zamanlar, Dünya ve Ben, Cennet Başka Yerde, Yasak Bölge ve Çekişme Diyarında, Bütün İnsanlar Yalancıdır, Karasevdalılar, Yasak Olmayan Hazlar, Yedi Deli Adam, Portekiz’e Yolculuk.

edebiyathaber.net (10 Haziran 2021)

Yorum yapın