Seval Şahin, Tanpınar poetikasına yeni bir açılım getiriyor

Eylül 23, 2019

Seval Şahin, Tanpınar poetikasına yeni bir açılım getiriyor

Seval Şahin’in “Talih, Tesadüf ve İrade” adlı kitabı İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türk edebiyatının aşılmaz doruklarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romancılığı üzerine denemelerden oluşan bu kitapta Seval Şahin, mektup, hatıra, tiyatro, orta oyunu gibi türlerin Tanpınar’ın metinlerinde kurgu, olay örgüsü ve yapı arasındaki ilişkiyi nasıl dinamikleştirdiğini ortaya koyuyor. Tanpınar hakkında yapılmış güncel çalışmaları da göz önünde bulundurarak kapsamlı bir kuramsal çerçeve çizen Şahin; Mahur Beste, Sahnenin Dışındakiler, Huzur ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü özelinde Tanpınar poetikasına yeni bir açılım getirmeyi deniyor.

“Tanpınar, Suad ile belki bir trajedi ortaya koyamamıştır ama asıl trajedi de bu değil midir? Kendisini evrenin merkezine koyan insan, tek başınadır, kendinden başkalarıyla bütünleşememekte, kendisini çoğullaştıramamaktadır. Son sahnede her tarafı aydınlatan bir güneş gibi gökyüzüne gerilen Mümtaz değil Suad’dır. Bu, belirli anlamlarda insanın tanrılaşması değil midir? İşte, tersine çevrilmiş teolojinin bir başka karşılığı da buradadır.”

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

Seval Şahin

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi. Edebi biçimlerin sosyolojisi, edebiyatta gündelik hayat ve polisiye edebiyatla ilgileniyor, bir süredir Peyami Safa’nın Server Bedi Külliyatı ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun kitaplarının eleştirel basımları için çalışıyor. 2011-2014 yılları arasında, “1884-1928 Arasında Türkiye’de Yayımlanmış Telif Polisiye Eserlerin Tarihi” üzerine TÜBİTAK destekli bir araştırma projesi yürüttü. Nisan 2015 yılından bu yana Açık Radyo’da “Günün ve Güncelin Edebiyatı” başlıklı haftalık bir program yapıyor. Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir (Bağlam Yayınları, 2011), Modernizmin Oyunu Oyunun Modernizmi, Tanpınar’da Oyun (Kapı Yayınları, 2013) ve Cinai Meseleler-Osmanlı-Türk Polisiye Edebiyatında Biçim ve İdeoloji (1884-1928) (İletişim Yayınları, 2017) adlı kitapları var.

Hazırladığı kitaplar: Berna Moran, Edebiyat Üzerine Makaleler/Röportajlar (İletişim Yayınları, 2004), Tevfik Fikret Düşünce Dergisi – Nüsha-i Mahsusa 1918 (Kitap Yayınları, 2006), Muallim Naci, Mehmed Muzaffer Mecmuası (Kitap Yayınları, 2006; Everest Yayınları 2017), Mehmed Asım Us, Karikatür-II. Meşrutiyet’in Ünlü Simaları (Kitap Yayınları, 2008; Dergâh Yayınları 2019), “Ne Güzel Suçluyuz Biz Hepimiz!” Sevgi Soysal İçin Yazılar (İletişim Yayınları, 2013); Ahmed Midhat Efendi – Hayatı – Romancılığı – Bir Eseri: “Şeytankaya Tılsımı” (MSGSÜ Yayınları, 2013), Süleyman Sûdî, E. Âli, Gece Kuşları, (Labirent Yayınları, 2013), Edebiyatın İzinde: Polisiye Edebiyat, Didem Ardalı Büyükarman ve Banu Öztürk ile (Bağlam Yayınları, 2013), Yervant Odyan, Abdülhamid ve Sherlock Holmes, Didem Ardalı Büyükarman, Banu Öztürk, Ayşe Şahin ve E. Şule Ayva ile (Everest Yayınları, 2014), Edebiyatın İzinde: Fantastik ve Bilimkurgu, Didem Ardalı Büyükarman ve Banu Öztürk ile (Bağlam Yayınları, 2015), Edebiyatın İzinde: Delilik ve Edebiyat, Didem Ardalı Büyükarman ve Banu Öztürk ile (Bağlam Yayınları, 2017), Halit Ziya Uşaklıgil, Mai ve Siyah (Eleştirel Basım) (İletişim Yayınları, 2018), Halit Ziya Uşaklıgil, Mai ve Siyah (Sadeleştirilmiş Basım) (İletişim Yayınları, 2018). Peyami Safa, Sağdan Üçüncü Söğüt (Ötüken Yayınları, 2019), Peyami Safa, Kral Faruk’un Elmasları Peşinde (Ötüken Yayınları, 2019), Teodor Kasap, Oyunlar, (İstos Yayınları, 2019).

edebiyathaber.net (23 Eylül 2019)

Yorum yapın