Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri sahiplerini buldu

Temmuz 2, 2023

Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri sahiplerini buldu

Bu yıl yedinci kez düzenlenen Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödüllerine Emin Kaya ve Hatice Sabah değer görüldü. Ahmet Tulgar adına da bu yıla özgü olmak üzere bir özel ödül verildi.

Sennur Sezer anısına DİSK Gıda-İş Sendikası ve Manos Kitap tarafından düzenlenen Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri sahiplerini buldu.

Şiir ödülü Emin Kaya’ya

2016 yılından beri verilen ödüllerde bu yıl şiir dalında Emin Kaya ‘Dilini Yitirmiş Yabancı’ dosyasıyla birincilik ödülüne değer görülürken, Doğu Kaşka da ‘Güneş Ancak Kurbağalar İçin Zulümdür’ başlıklı dosyasıyla Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü.

Orhan Alkaya, Nalan Çelik, A. Hicri İzgören, Gülce Başer ve Betül Dünder’den oluşan şiir jürisinin Emin Kaya’ya verdiği birincilik ödülünün gerekçesini Betül Dünder kaleme aldı. Dünder, ödülün gerekçesini şöyle açıkladı:

“2023 Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir Ödülü’nü ‘Dilini Yitirmiş Yabancı’ dosyasıyla alan Emin Kaya’nın günümüz şiirinin etkili bir ismi olacağını düşünerek; poetikasını oluşturan kavramların şiirindeki izleği taşırmadığını ve varoluşsal çabanın şiirle bütünleştiği yerde emeğin, paylaşmanın ve coğrafyayı boydan boya dolaşan bir isyanın inceden söylenmiş dizelerine varlığını, dilin eril hükümranlığını bilinçli bir söylemle kırma/dağıtma tavrının belirginliğini de dikkate alarak jüri ‘oy çokluğuyla’ kendisini ödüle değer bulmuştur.”

Ahmet Tulgar özel ödülü

Başladığı yıldan beri Sennur Sezer adına öykü ödülü verildiği gibi, bu ödülde jüri üyeliği yapan ve 2022 yılının ekim ayında hayatını kaybeden Ahmet Tulgar adına da sadece bu yıla özgü olmak üzere bir özel ödül verilmesi kararlaştırıldı. 

Adnan Özyalçıner, Ayşegül Tözeren, Pakrat Estukyan, Eylem Ata Güleç ve Tunç Kurt’tan oluşan öykü jürisi bu yıl Sennur Sezer Emek ve Direniş Öykü Ödülü için Hatice Sabah’ın ‘Ben Robot Değilim’ başlıklı dosyasını değer gördü. Sennur Sezer Emek ve Direniş Öykü Ödülleri Ahmet Tulgar Özel Ödülü için de Hamdi Topçuoğlu’nun ‘Limburg Hikâyeleri’ başlıklı dosyası değer görüldü.

Öykü ödülü Hatice Saban’a

Eylem Ata Güleç kaleme aldığı gerekçede, Hatice Sabah’ın yine oy çokluğuyla aldığı ödül için şu değerlendirmelerde bulundu:

“2023 yılı Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri kapsamında bu yılki öykü ödülüne, dosya bütünlüğünde hissedilen yaratıcı ve etkin hayal gücü, içtenlikle örülmüş olay örgüsü, kurgudaki anlık geri dönüşlerin karakterlerin aile tarihine güçlü bir ışık düşürmesi, karakterin içine doğduğu koşulları, çevresel faktörleri, büyüme pratiğini ve psiko-sosyal etkilerini başarıyla betimlemesi, özgün ve sahici öykü atmosferi kurmuş olması, betimleme ve ayrıntıların işlevsel kullanımı nedeniyle Ben Robot Değilim adlı öykü dosyası layık görülmüştür.”

Öykü ödül jürisinde yer alan Tunç Kurt da Hamdi Topçuoğlu’nun yine oy çokluğuyla değer görülen Sennur Sezer Emek ve Direniş Öykü Ödülleri Ahmet Tulgar Özel Ödülü için ‘Limburg Hikayeleri’ dosyasına şu değerlendirmeyi yaptı:

“Limburg Hikâyeleri, işçi sınıfının ağır iş koşulları altında ezilen karakterlerinin aynı zamanda kişisel acılarına, gurbet çekmenin ve öteki olmanın ağırlığına dokunan, incelikle kurgulanmış öykülerden oluşuyor. Hamdi Topçuoğlu, temelde insanı işaret eden derinlikli öyküler kurguluyor.”

Ödül töreni 1 Eylül’de

Sennur Sezer adına 1 Eylül 2023 tarihinde düzenlenecek olan törende ödül sahiplerine plaketleri verilecek ve ödül alan dosyalar Manos Kitap tarafından yayımlanacak.

Kaynak: Gazete Duvar (2 Temmuz 2023)

Yorum yapın