Şeker Portakalı 40. yıl özel baskısı raflarda

Ağustos 3, 2023

Şeker Portakalı 40. yıl özel baskısı raflarda

José Mauro de Vasconcelos’un Şeker Portakalı adlı romanının 40. yıl özel baskısı, Emrah İmre çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

José Mauro de Vasconcelos’un başyapıtı, Brezilya edebiyatının unutulmazı Şeker Portakalı, Can Yayınları’ndan 1983 yılında çıkan ilk kapak tasarımıyla karşınızda. Zezé’nin dostluk, hayaller ve dayanışmaya dair hikâyesinde herkes kendisinden bir şey bulacak.

“Ne güzel bir şeker portakalı fidanıymış bu! Hem bak, dikeni de yok. Pek de kişilik sahibiymiş, şeker portakalı olduğu ta uzaktan belli. Ben senin boyunda olsaydım başka şey istemezdim.”
“Ama ben büyük bir ağaç istiyordum.”
“İyi düşün, Zezé. Henüz gencecik bir fidan bu. Bir gün koca bir ağaca dönüşecek. Seninle beraber büyüyecek. İki kardeş gibi iyi anlaşacaksınız. Dalını gördün mü? Bir tanecik dalı olsa da sanki özellikle senin binmen için hazırlanmış bir ata benziyor.”

Brezilya edebiyatının klasiklerinden Şeker Portakalı, José Mauro de Vasconcelos’un başyapıtı kabul edilir. Yetişkinler dünyasının sınırlamalarına hayal gücüyle meydan okuyan Zezé’nin yoksulluk, acı ve ümit dolu hikâyesi yazarın çocukluğundan derin izler taşır.
Beş yaşındaki Zezé hemen her şeyi tek başına öğrenir: sadece bilye oynamayı ve arabalara asılmayı değil, okumayı ve sokak şarkıcılarının ezgilerini de. En yakın sırdaşıysa, anlattıklarına kulak veren ve Minguinho adını verdiği bir şeker portakalı fidanıdır…

Şeker Portakalı‘nın başkahramanı Zezé’nin büyüdükçe yaşadığı serüvenleri, yazarın Güneşi Uyandıralım ve Delifişek romanlarında izleyebilirsiniz.

Çocukluğu ve çocuk dünyasını seviyorsanız, bir çocuk yüreğinin duyarlığını tanımak istiyorsanız, yoksulluğun ve onun ardından gelen yoksunlukların, aşağılanmaların, kaçınılmaz katı koşulların dünyasına girmekten çekinmiyorsanız Şeker Portakalı‘nı okuyun.

Veronique (La Vie Catholique Dergisi)

Ağlamanız, gülmeniz ve düş kurup yaşamanız için sizleri Zézé ile başbaşa bırakıyorum. Ama sonunda da, bu kitabın kapağındaki resme yüreğiniz sızlamadan bakamayacağınızı söylüyorum.

Jacqueline Barde (Elle Dergisi

Bu çocuğun dilinin ve bilincinin ardında, büyüleyici olanla, sevecenlikle, acımasızlıkla yoksulluğun atbaşı gittiği bir dünya beliriyor. Duygulandırıcı, sürükleyici, yaşanılmışın yankılarını veren bir roman.

Françoise Wegener (Le Monde)

Altı yaşında ve yoksulluklar içinde yürek acılarını keşfetmek, korkunç bir çıraklık. Bu aynı zamanda insanı yücelten ve iyiye götüren bir deney. Üstün yetenekleri olan Zézé, hiç kuşkusuz nitelikli bir çocuk olacaktır.

(Selection des Libraires Dergisi)

Şarkılar söyleyen bu roman, bizi çocukluğun çok gerçekçi ve tertemiz dünyasına sokuveriyor.

(Femme Pratique Dergisi)

edebiyathaber.net (3 Ağustos 2023)

“Şeker Portakalı 40. yıl özel baskısı raflarda” üzerine bir yorum

Yorum yapın