Şehmus Özek’in “Yazyavun” adlı kitabı raflarda

Ekim 10, 2022

Şehmus Özek’in “Yazyavun” adlı kitabı raflarda

Şehmus Özek’in “Yazyavun” adlı kitabı Junart Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Şehmus Özek ilk kitabı Yazyavun’da, Homeros’tan miras aldığı hikâye anlatma geleneğini, insanın özüne yaptığı yolculuklardan oluşan öykülerinde bir araya getiriyor. Yaşamın adı konulmamış sıradanlığı arasında kaybolan duyguların insanı kendinden uzaklaştırdığını belirten yazar, bir “öz”e ulaşmanın, evrenin kendisine ulaşmakla aynı kefede olduğunu satırlara dökerken, yüzünü unutan insanın, “öz”ünü arayışında ona öyküleriyle rehberlik ediyor.   

“En korktuğu yerdi. Engerekler ayağına dolanırsa gözü hiçbir şeyi görmez babasından bile çekinmeden oradan oraya zıplardı. “Bu engerekler de niye buraya çıkıyor? Bak aşağıya, ağaçlar var su var. Ne arasan orada. Hiçbir arı aynı çiçeğe denk gelmez.” Akan nehrin bereketi öyle çok çiçeğin açmasına sebep oluyordu ki arılar sevinçten dört dönerek çiçek özüyle banyo yapıyordu. Bu anlarda dünyanın en mesut canlıları arılardı. Yere çöktü. Ortalık iyice aydınlanmaya başlamıştı. Çağlayan suyun sesi köyde yankılanıyordu. Bir kuş sürüsü önce kavak ağacına konuyor, içlerinden en güngörmüşü etrafı süzüp iyi bir ağaç olmadığına karar verince art arda ötüyordu. Diğer kuşlar halinden anlayarak havalanmaya hazır halde başlarını sağa sola çeviriyordu. Güneş değince renkli tüyleri öyle güzel parlıyordu ki… İnsan daima o kuşun boynuna yakın olmak isterdi. Işık kanattan kırılarak kuşun göbeğine doğru çekiliyor, renk saçakları yapraklara yansıyordu. Bu kısacık anı görmek değme yüreksizin bile içini bir hoş ederdi.”

Şehmus Özek kimdir?

1994’te Diyarbakır’da doğdu. 2012’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne girdi. Aynı yıl sektörde çeşitli işler yaparak, birçok dizi, film, reklam projesinde çalıştı. Bir yandan hikaye yazarlığı bir yandan yönetmenlik yapmaktadır.

Kısa filmleri:

• Bir Hikaye

• Dart

• Toprağın Rengi

• Düşler Öncesi

edebiyathaber.net (10 Ekim 2022)

Yorum yapın