Sedat Sever’den “Sanatsal Uyaranlarla Dil Öğretimi”

Aralık 5, 2018

Sedat Sever’den “Sanatsal Uyaranlarla Dil Öğretimi”

Prof. Dr. Sedat Sever’in “Sanatsal Uyaranlarla Dil Öğretimi” adlı kitabı Tudem Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çocuğun gelişim sürecinde, etkileşim ve oyun aracı olarak kitap…

Çocuk ve gençlik edebiyatının bilimsel bir çalışma alanı olarak yapılanmasına dönük kuramsal çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Sedat Sever’in yeni kitabı Sanatsal Uyaranlarla Dil Öğretimi, dilsel ve görsel uyaranlarla çocukların gelişim sürecine dair kapsamlı bir çalışma sunuyor.

Yazarın değişik sempozyumlarda sunduğu bildirilerden derlenen yedi makaleden oluşan kitap, sonunda yer alan “kitapları değerlendirme ölçeği” ile hem düşünce hem de uygulamada gerçek bir kılavuz niteliği kazanıyor.

Çocuk ve gençlerin dil, düşünce ve duyarlık eğitimine ilgi duyan başta ebeveynler ve öğretmenler olmak üzere, tüm ilgililere, bilimsel bir anlayışla seslenen Prof. Dr. Sever, genel olarak “Çocuk ve gençlerimize okuma kültürü kazandırabilmek için neler yapılmalıdır?” sorusuna yanıt arıyor.

Sanatsal Uyaranlarla Dil Öğretimi’nde yer alan makalelerde çocuğun çok küçük yaşlardan başlayarak sözün ve çizginin estetiğiyle buluşturulmasının, dilsel becerilerin gelişimi için doğal bir ortam yarattığı vurgulanıyor; eğitim süreçlerinde edebiyat metinleri ve resim, karikatür, kısa film gibi görsel unsurların kullanımına yönelik ipuçlarının yanı sıra, eğitim ve bilim dilinde Türkçenin gelişimine katkıda bulunacak önerilere yer verilirken, demokratik kültürün gelişiminde dil ve edebiyatın önemine de dikkat çekiliyor.

Dilsel, görsel, işitsel birer uyaran olarak karikatürün, kısa filmin, resmin, müziğin duyu algılarını öğrenme sürecine katan, eğitim ortamını çok uyaranlı niteliğe dönüştüren işlevlerini tartışan Prof. Dr. Sever’in bu kitabı, uyaran zenginliğini örneklemesi bakımından alanı için de ayrı bir özellik gösteriyor.

Sanatsal Uyaranlarla Dil Öğretimi, ülkemizdeki dil ve edebiyat öğretiminin sorunlarını ve çözüm önerilerini irdeleyen kimi yazılarıyla, çağdaş bir öğretimin de ipuçlarını sunuyor.

Tadımlık>>>

Prof. Dr. Sedat Sever Hakkında

“Dil ve Edebiyat Öğretimi”, “Dil ve İletişim”, “Çocuk Edebiyatı”, “Okuma Kültürü Edinme Süreçleri” konularında pek çok çalışmaya imza atmış, yurtiçi ve yurtdışında birçok konferans vermiş, panel ve radyo-televizyon programlarına katılmıştır. Prof. Dr. Sedat Sever’in, Tudem Yayınları tarafından yayımlanmış Çocuk Edebiyatı, Etkinliklerle Türkçe Öğretimi, Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürü ve Sanatsal Uyaranlarla Dil Öğretimi kitaplarıyla birlikte bazıları ortak ve yayıma hazırladığı olmak üzere yayımlanmış 15 kitabı ile 50’yi aşkın makalesi, çeşitli dergilerde yayımlanmış birçok söyleşisi bulunmaktadır.

Prof. Dr. Sever, TRT’de yayımlanan, “Düşünelim, Konuşalım, Yarışalım”, “Kitap Ayracı”, “Edebiyat Adası”, Anadolu Üniversitesi TV A’da yayınlanan “Çocuklar Okudukça” gibi birçok televizyon ve radyo programının yürütücülüğünü ve danışmanlığını yapmış; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2000 yılında başlatılan “Bilim Terimleri Sözlüğü Tasarımı”nda 2011 yılına değin, Çalışma Kurulu ve Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev üstlenmiştir.

Prof. Dr. Sever, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde; Ortaoöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi, Eğitimin Kültürel Temelleri ve Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümlerinin kurucu başkanlığını yapmıştır.

Çocuk ve gençlik edebiyatının bilimsel bir çalışma alanı olarak yapılanmasına dönük kuramsal çalışmalarıyla bilinen Sever; Türkiye’de ilk olan Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezinin de kurucu müdürüdür (2009).

2009 İzmir Türkçeye Emek Ödülü, 2011 Dil Derneği Onur Ödülü ve 2018 yılında, Türkiye Milli Pediatri Derneği tarafından, çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla çocukların kültürel gelişmesine üst düzeyde katkı sağlaması nedeniyle Onur Ödülü’ne değer bulunan Prof. Dr. Sever; halen, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim üyesidir.

edebiyathaber.net (5 Aralık 2018)

Yorum yapın