Seda Öğretir’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mart 15, 2023

Seda Öğretir’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1-   Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Hayal gücümü ve heyecanımı korumak için çocuklara yazıyorum. Çocukluk hayallerimizin tırpanlanmadığı, kalıplara sokulup şekillendirilmediği, her gün yeni keşifler yapıp, heyecanlandığımız, küçücük şeylere hayret edebildiğimiz bir dönem. Çocuklar için yazdığımda, onlarla buluşup kitaplar hakkında konuştuğumda karşılıklı hayallerimizi ve heyecanımızı besliyoruz. Hayal kurmayı, heyecanlanmayı ve hayret etmeyi unutmamak, her gün yeniden hatırlamak için onlara yazıyorum. En güzel ilhamı, en güçlü teşviki de her zaman onlardan alıyorum. 

 2-  Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Dünya’nın Merkezine Yolculuk okuduğumu hatırladığım ilk kitap. Olağanüstü etkilenmiş, günler boyunca o yolculukta profesörle ve Axel ile olduğumu hayal etmiştim. Yanardağlar, mağaralar, milyonlarca yıl önce yaşamış canlılar nefesimi kesmişti. Kitap bittikten sonra odamda yatağımın üstünde oturup başka dünyaların da olabileceğini anladığım ve bir gün yazar olmak istediğime karar verdiğim günü çok net hatırlıyorum.

 3-  Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Rob Buyea’nın Sınıftan Yükselen Sesler romanını okurken bu kitabı keşke ben yazsaydım çok dedim. Hâlâ da zaman zaman neden benim aklıma gelmedi diye hayıflanırım. Çok gerçekçi, çok katmanlı karakterler var kitapta. Yazar çocukların mizaçlarını, aile örgülerini ve birbirleriyle ilişkilerini kurgularken kim bilir nasıl heyecanla çalışmıştır. Olay örgüsünün yedi ayrı çocuğun bakış açısından  bu kadar akıcı anlatılması okuyucu için ne büyük zenginlik. 

4-   Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

En son Almıla Aydın’ın Saklı Dünyaya Yolculuk adlı kitabını okudum. Ada ve Doruk ile Işık Limanı adlı sahil kasabasında dolaştım. İklim değişikliği konusunda bilim insanlarının söylediklerine kulak asmamanın, dünyanın daha çok zamanı varmış gibi düşünmenin nasıl sonuçları olabileceğini gösteren ama bunu yaparken umudu daima yeşil tutan çok sürükleyici bir kitap. Almıla Aydın’ın bütün kitapları gibi ipuçlarıyla, keşiflerle, kâşiflerle, haritalarla, gizemli karakterlerle dolu…

edebiyathaber.net (15 Mart 2023)

Yorum yapın