Savaş Kılıç’ın ‘Göstergeler, Dil ve Çeviri’ Savaş Kılıç’ın başlıklı konuşması 13 Haziran’da Arter’de

Haziran 8, 2024

Savaş Kılıç’ın ‘Göstergeler, Dil ve Çeviri’ Savaş Kılıç’ın başlıklı konuşması 13 Haziran’da Arter’de

Yazar ve editör Savaş Kılıç, 13 Haziran Perşembe akşamı 19:00’da Arter’de “Göstergeler, Dil ve Çeviri” bir konuşma gerçekleştirecek. Arter’de devam eden ve Johanna Gustafsson Fürst ile Dilek Winchester’ın bireysel üretimlerini bir araya getiren GLOSSOLALALA sergisi bağlamında gerçekleşecek konuşmada Kılıç çeviri konseptine odaklanıp diller arası şiir çevirisini şiirin ritme, dansa ve videoya tercümesi gibi farklı örneklerle genişleterek ele alacak. Arter’in -1. katındaki Atölye alanında ücretsiz olarak düzenlenen konuşmaya katılmak için kayıt gerekmiyor.

Johanna Gustafsson Fürst ile Dilek Winchester’ın bireysel üretimlerini Arter’de bir araya getiren GLOSSOLALALA, iki sanatçının farklı mecraları kullanarak farklı yerlerde ürettikleri eserleri karşılaşma ve müzakere yollarıyla aynı zeminde buluşturuyor. Tekil sanatsal pratiklerle ortak bir deneyim alanı yaratmanın ve çok sesli birliktelikler inşa etmenin imkânlarını irdeleyen sergi, sanatçıların dil meselesi etrafında kurguladıkları ve dili ses, yazı, beden ve mekânla ilişkilendiren yapıtlarından oluşuyor.

ArterGLOSSOLALALA sergisi kapsamında, çeviri konsepti etrafında bir konuşma için Savaş Kılıç’ı ağırlayacak. 13 Haziran 2024 Perşembe akşamı saat 19:00’da Atölye’de gerçekleştireceği konuşmasında Kılıç, Dilek Winchester’ın Divan şiirinden alıntılara dayanan Okunmayanlar Üzerine Koreografiler başlıklı serisinden yola çıkarak, diller arası şiir çevirisini şiirin ritme, dansa ve videoya tercümesi gibi farklı örneklerle genişleterek ele alacak. Kılıç ayrıca Johanna Gustafsson Fürst’ün Yazıllı Heykeller isimli serisini gerçekleştirirken zanaatkârlara yazdığı mektuplardan yola çıkarak dilsel göstergelerin zanaatkârların ürettiği Aygıt, Düşünceler ve Ego heykellerle görüntüsel göstergelere tercüme edilişlerini tartışacak.

Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında ücretsiz olarak gerçekleşecek konuşmaya katılmakiçin kayıt gerekmiyor.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

SAVAŞ KILIÇ HAKKINDA

Savaş Kılıç (d. 1975) İstanbul Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi, ardından Paris X –Nanterre Üniversitesi’nde dilbilim ve dil felsefesi alanında doktoraya devam etti ancak tamamlamadı. İngilizce ve Fransızcadan çevirileri, çeşitli dergi ve kitaplarda yazıları yayınlandı. Eylül 2009’dan bu yana Metis Yayınları’nda çalışan ve edebiyat dışı metinleri yayıma hazırlayan Kılıç, Küçük Filozoflar dizisinin de editörlerindendir. Çevirmenler Meslek Birliği’nde (Çevbir) uzun süredir gönüllü olarak görev alan Kılıç, Artı Gerçek’e düzenli olarak yazılar yazıyor. 

edebiyathaber.net (8 Haziran 2024)

Yorum yapın