“Sarkis: Sonsuz” sergi turu 16 Kasım’da Arter’de

Kasım 6, 2023

“Sarkis: Sonsuz” sergi turu 16 Kasım’da Arter’de

Sarkis’in Arter’de devam eden SONSUZ başlıklı kişisel sergisi bağlamında, 16 Kasım Perşembe akşamı 19:00’da yazar ve akademisyen Nermin Saybaşılı eşliğinde bir sergi turu düzenlenecek. Katılımın ücretsiz olduğu etkinliğe [email protected] adresine e-posta göndererek kayıt yaptırmak gerekiyor.

Bir mekânla birlikte var olmak, mekânsal referanslar veya çağrışımlar üstlenmek veya yeni bir mekân kurgulamak üzere tasarladığı yapıtlarını her sergilenişte değişime ve yorumlamaya açık tutan Sarkis, Emre Baykal’ın küratörlüğünü üstlendiği SONSUZ adlı sergisinde de Arter Koleksiyonu’nda yer alan yapıtlarından seçtiklerini birbirleriyle ilk kez buluştururken, onlara Arter’in 2. kat galerisinde yeni bir yaşam ve deneyim alanı açıyor. Sarkis, SONSUZ’da yeniden sahneye çıkardığı İstanbul İkonaları (1986–2023), Elle Danse (1990), Transflammation (1996–2001), Karışık Retrospektif (2001), (Arılara) Çağrı I (2013) adlı işlerini ve 2021 yılında Arter Koleksiyonu’na bağışladığı Respiro’nun ayna ve neonlarını farklı zaman ve mekânlara dair hafızalarıyla birlikte Arter’e yerleştirirken, mekânda meydana getirdikleri bütün içinde her birini yeniden yorumluyor. Sanatçının Arter Koleksiyonu’ndaki yapıtlarına yer veren serginin giriş bölümünde SONSUZ için özel olarak ürettiği iki yeni yapıt da ilk kez izleyiciyle buluşuyor. SONSUZ, Sarkis’in farklı mecralar kullanarak ürettiği yapıtların kendilerine özgü belleklerini birbirleriyle kurdukları ilişkiler aracılığıyla genişletirken, onları içine yerleştikleri mekânda yeni bir yolculuğa çıkarıyor.

Kültürel belleği imgeler, nesneler, ses ve ışık aracılığıyla harekete geçiren Sarkis’in SONSUZ başlıklı kişisel sergisi bağlamında düzenlenen sergi turu, yazar ve akademisyen Nermin Saybaşılı’nın yürütücülüğünde 16 Kasım 2023 Perşembe akşamı saat 19:00’da gerçekleştirilecek. Sanatçının geçmişle şimdiyi bir araya getiren “bellek çalışmaları” ile olanaklarını sınadığı mekânsal ve zamansal açılımları odağına alan etkinlik, sergi turunun ardından katılımcıların sorularını ve kişisel izlenimlerini paylaşmasına da alan tanıyacak.

Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında ücretsiz olarak gerçekleşecek SONSUZ: Nermin Saybaşılı Eşliğinde Sergi Turu’na katılmak için etkinlik tarihinden önce [email protected] adresine e-posta göndererek kayıt yaptırmak gerekiyor.

NERMİN SAYBAŞILI HAKKINDA

Nermin Saybaşılı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesidir. Saybaşılı, doktora derecesini Londra Üniversitesi Goldsmiths College’ın Görsel Kültürler Bölümü’nden aldı. Fulbright bursu ile gittiği Columbia Üniversitesi School of Arts bünyesinde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü.  Araştırma alanları arasında  güncel sanat ve eleştirel kuram bağlamında görünürlüğün rejiminde ‘görünürlükler/görünmezlikler’ sorunsalları, ses kültürü, mobilite ve karşı-coğrafyalar, şebeke-kültürde kentsel mekân ve göç yer alır. Ulusal ve uluslararası yayınlara katkı sağlamış; akademik dergilerde ve sergi kataloglarında yazıları yayımlanmıştır. Saybaşılı’nın Sınırlar ve Hayaletler: Görsel Kültürde Göç Hareketleri (Metis, 2011), Sanat Sahada: Görsel Kültür Çalışmalarında Etnografik Bilgi (Metis, 2017) ve Mıknatıs-Ses: Rezonans ve Sanatın Politikası (Metis, 2020) başlıklı üç kitabı bulunmaktadır. 

edebiyathaber.net (6 Kasım 2023)

Yorum yapın