“Sanatçılar Arasında: Bir Öğrenme Alanı Olarak Atölye” söyleşisi 28 Eylül’de Arter’de

Eylül 20, 2023

“Sanatçılar Arasında: Bir Öğrenme Alanı Olarak Atölye” söyleşisi 28 Eylül’de Arter’de

Cengiz Çekil’in Arter’de devam eden Bugün de Yaşıyorum başlıklı retrospektif sergisi bağlamında düzenlenen “Sanatçılar Arasında: Bir Öğrenme Alanı Olarak Atölye” başlıklı söyleşi 28 Eylül Perşembe akşamı 19:00’da Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek. Çekil’in öğrencisi ve sanatçı Vahap Avşar ile sanatçı Merve Ünsal’ın birlikte gerçekleştireceği söyleşi, Cengiz Çekil’in bir akademisyen olarak oynadığı rolü odağına alacak. Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında ücretsiz olarak gerçekleşecek etkinlik hakkında ayrıntılı bilgiye internet sitesinden ulaşılabilir.

Cengiz Çekil. Fotoğraf: Vahap Avşar

Türkiye’de kavramsal sanatın öncüleri arasında yer alan Cengiz Çekil (1945–2015), 1970’lerden itibaren eserlerinde gündelik hayatın içinden malzemeler kullanmıştır. Hazır nesneleri, yerleşik deyişleri ve formları bağlamlarından koparıp tekrarlayarak ve dönüştürerek çalışan sanatçı, sanatın alışılagelmiş tanımlarının ve kategorilerinin ötesinde, kolektif belleği harekete geçiren çok katmanlı yapıtlar üretir. Arter’in 4. ve 3. katlarında yer alan Bugün de Yaşıyorum başlıklı retrospektif sergi, Çekil’in yaşamı tüm zorluklarına rağmen kutlayan gündelik bir ritüel olarak konumlandırdığı üretimine ışık tutmayı ve sanatçının yapıtlarının halen güncelliğini koruduğunu vurgulamayı hedefliyor. 

Bugün de Yaşıyorum başlıklı retrospektif sergi bağlamında 28 Eylül 2023 Perşembe akşamısaat 19:00’da gerçekleştirilecek “Sanatçılar Arasında: Bir Öğrenme Alanı Olarak Atölye” başlıklı etkinlik, Cengiz Çekil’in bir akademisyen olarak oynadığı rolün altını çizen bir söyleşi için Vahap Avşar ve Merve Ünsal’ı bir araya getirecek. Çekil’in öğrencisi ve sanatçı Vahap Avşar’ın yirmi yıla yayılan uzun soluklu bir söyleşinin kayıtlarını kurgulayarak ürettiği ve sergide de yer alan Cengiz Çekil Okulu (2015) isimli eserinden yola çıkan söyleşide, Çekil’in 1970’lerden 2000’lerin başına kadar çeşitli kurumları kateden akademik serüveninin yanı sıra dönemin sanat eğitimine kendine özgü yaklaşımı ve alanı şekillendiren kalıcı etkileri de açığa çıkarılacak.

Merve Ünsal – Vahap Avşar

VAHAP AVŞAR HAKKINDA

Vahap Avşar (Malatya, 1965) Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 1989’da mezun oldu. Yüksek lisansını ve sanatta yeterliliğini Bilkent Üniversitesi’nde tamamladı. New York’ta katıldığı bir sanatçı programının ardından 1995 yılında bu şehre yerleşti. Kişisel sergileri arasında Müdahaleler (Yapı Kredi bomontiada, İstanbul, 2022), Places (OSMOS, New York, 2020), I Hate America, America Hates Me (Mebusan 25, İstanbul, 2019), Kayıp Gölgeler (SALT Beyoğlu, İstanbul, 2015), Kara Albüm (Rampa, İstanbul, 2013), iBerlin (TANAS, Berlin, 2012), Noneisafe (Charles Bank Gallery, New York, 2011), Vahap Avşar (Rampa, İstanbul, 2010), Come Who Ever You Are (W139, Amsterdam, 1993) ve Mitler (Galeri Zon, Ankara, 1991) yer almaktadır. Avşar, New York ve İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

MERVE ÜNSAL HAKKINDA

Merve Ünsal (Lahey, 1985) fotoğraf, video, radyo, ses, performans ve mekâna özgü yerleştirmeleri kapsayan çalışmalarını Beyrut, Berlin, Kahire, Yeni Delhi, Toronto gibi şehirlerde çeşitli bağlamlarda, çoğunlukla sanatçı odaklı girişimler aracılığıyla gösterdi. Delfina Vakfı (Londra), Praksis (Oslo), Fogo Island Arts, Art Metropole (Toronto) ve Delaware Üniversitesi (Lewes) tarafından misafir sanatçı programlarına katılması için desteklendi. 2014–2015 yıllarında Ashkal Alwan (Beyrut) tarafından düzenlenen “Homework Space” öğrenme programına katıldı. Sanatçı merkezli platform m-est.org’un kurucu editörü olan ve 2019–2021 yıllarında Arter Araştırma Programı’nın eş yürütücülüğünü üstlenen Ünsal, uyumlanma yöntemleri üzerinde çalışıyor ve California Üniversitesi Santa Cruz’da bu konuda doktora yapıyor. Sanatçı, İstanbul ve Santa Cruz’da yaşıyor ve çalışıyor.

edebiyathaber.net (20 Eylül 2023)

Yorum yapın