Sanat Kritik Yayınları’nın ilk kitabı yayımlandı: Suizan

Eylül 7, 2023

Sanat Kritik Yayınları’nın ilk kitabı yayımlandı: Suizan

Ahmet Mithat Efendi’nin Suizan & Letaif-i Rivayat adlı kitabı Sanat Kritik Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Sanat Kritik Yayınları, ilk kitabını yayımladı! 3 yıl önce kurulan Sanat Kritik, dijital platformun ardından yayınevi ile büyüyor.

İlk olarak Türkçe roman ve hikâye tarihinin önemli yazarlarından Ahmet Midhat Efendi’nin Suizan başlıklı hikâyesini yayımlayan Sanat Kritik, bünyesinde farklı türlerde eserler yayımlamayı sürdürecek.

Abdullah Ezik tarafından Arap harflerinden Latin harflerine aktarılan Suizan cildinin içerisinde aynı zamanda eserin günümüz Türkçesine uyarlanmış hâli de bulunuyor.

Ahmet Midhat Efendi’nin Letaif-i Rivayat serisi, Sanat Kritik Yayınları tarafından yayımlanmaya devam edecek.

Suizan, Arka Kapak Yazısı

Letaif-i Rivayat’ın ilk cüzünü oluşturan Suizan, bir yanlış anlama/anlaşılma hikâyesidir. Olaylar Paris’teki bir sayfiye evinde, anlatıcı karakter ile onun çocukluk arkadaşı Mösyö Simon arasında geçiyor. Hikâyenin başında anlatıcı karakter alışveriş yaparken yağmura tutulur ve hızla evine dönmek için bir arabaya binmeye çalışır.  Arabaya binerken bir yabancı ile çarpışır, bu kişinin uzun süredir görüşmediği eski dostu Mösyö Simon olduğunu fark eder. İkili, kısa bir hasbihalin ardından Mösyö Simon’un safiye evine doğru yola koyulur ve birkaç gün birlikte vakit geçirmeye karar verir. Mösyö Simon’un eşi Polini’nin aralarına katılmasıyla olaylar zinciri başlar. Anlatıcı, Mösyö Simon ve Polini, birtakım yanlış anlaşılmalara dayalı olaylar neticesinde gülünç bir hikâyenin parçası oluverir ve bu durum ancak hikâyenin sonunda çözüme kavuşur.

Letaif-i Rivayat Serisi:

Ahmet Midhat Efendi’nin 1870-1894 yılları arasında yirmi beş kitaplık külliyat olarak yayımladığı Letaif-i Rivayat, toplamda otuz hikâye ve romandan meydana gelmektedir. Önce üç kitap olarak düşünülen eser, daha sonra okurun seriye gösterdiği ilgiyle giderek büyümüş, uzun yıllara yayılan bir çalışmaya dönüşmüştür. Bu süreçte başlık olarak Letaif-i Rivayat’ı kullanan yazar, her bir hikâyeye farklı bir alt başlık koymuştur. Modern Türk edebiyatının ilk hikâye örneklerinden biri olarak kabul edilen eser, birbirinden farklı tema ve metinlerden oluşmuştur.

edebiyathaber.net (7 Eylül 2023)

Yorum yapın