Salman Rushdie’den Hindistan’dan İspanya’ya uzanan bir aile efsanesi

Nisan 14, 2017

Salman Rushdie’den Hindistan’dan İspanya’ya uzanan bir aile efsanesi

magriplinin son ic cekisi_kapakSalman Rushdie’nin “Mağriplinin Son İç Çekişi” adlı romanı, Begüm Kovulmaz çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Şu son saatlerimde kendimden mi söz edeyim? İdare ediyorum işte, sorduğunuz için teşekkürler; gerçi yaşlandım, yaşlandım, zamanından önce ihtiyarladım. Biraz fazla hızlı yaşadığım da söylenebilir, hızını ayarlayamadığı için yere kapaklanan bir maraton koşucusu veya Ay’ın üzerinde fazla neşeli dans ettiği için soluksuz kalan bir astronot gibi, aşırı hızlı ve sıcak yıllarımda bir ömre yetecek havayı kullandım. Ah serseri, hayta Moor! Otuz altı yılda yetmiş iki yıllık tayınını harcadın gitti.”

Salman Rushdie’nin bu sürükleyici romanı, kendini, “Ana rahmine düştüğüm andan itibaren, başka bir boyuttan, zaman tünelinden gelen bir ziyaretçi gibi dünyadan ve üzerindeki her şey ve herkesten iki kat hızlı yaşlandım. Ana rahmine düşmemle doğumum arasında dört buçuk ay vardı,” diye tanıtan bir Hintli-Yahudinin ağzından anlatılıyor. Moraes “Mağripli” Zogoiby, Koşin baharat tacirleriyle yeraltı dünyasını yönetenlerin melezi bir soyun son temsilcisi.  Rushdie, okurlarını Mağriplinin hikâyesi eşliğinde Hindistan’dan İspanya’ya uzanan bir yolculuğa çıkarırken, bir yandan da Hindistan’ın iç politikasındaki, toplumsal yaşamındaki ve Hint altkıtasındaki değişimleri aktarıyor.

Salman Rushdie, Mağriplinin Son İç Çekişi’nde İspanyol ressam Francisco Pradilla y Ortiz’in 1492’de Granada’nın düşmesiyle ilgili bir tablosunda ele aldığı efsaneden esinlendi. İspanya’daki son Mağripli hükümdar XII. Muhammed, Granada’yı terk etmek zorunda kalınca son bir kez dönüp arkasına bakar ve içini çeker. Bunun üzerine annesi şöyle der: “Erkek gibi müdafaa edemediğin şey için kadın gibi ağlama.”

SALMAN RUSHDIE

SALMAN RUSHDIE, on roman, bir kısa öykü derlemesi ve dört edebiyat dışı yapıtın yazarı ve Mirrorwork adındaki çağdaş Hint edebiyatı antolojisinin iki editöründen biridir. Yazarın Geceyarısı Çocukları adlı romanı 1981’de Booker Ödülü’nü, 1993’te Booker of Bookers ve 2008’de Best of the Booker ödüllerini aldı. Mağriplinin Son İç Çekişi, 1995’te Whitbread Ödülü’nü ve 1996’da Avrupa Birliği Aristeion Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Salman Rushdie, edebiyata yaptığı katkılardan dolayı 2007 yılında “Şövalye” unvanıyla ödüllendirildi. Ayrıca, İngiltere Kraliyet Edebiyat Derneği üyesidir ve Fransa Kültür Bakanlığı tarafından verilen Commandeur des Arts et des Lettres unvanına da sahiptir.

edebiyathaber.net (14 Nisan 2017)

Yorum yapın