Sahnenin dışında kalmış insanlar ya da “İmparatorluğun Öteki Yüzleri”

Nisan 16, 2020

Sahnenin dışında kalmış insanlar ya da “İmparatorluğun Öteki Yüzleri”

Fırat Yaşa’nın derlediği “İmparatorluğun Öteki Yüzleri” Koç Üniversitesi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kitap, Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Fırat Yaşa tarafından derlendi. Kitaba kapsamlı bir sunuş yazısıyla katkıda bulunan Suraiya Faroqhi, bir yandan makalelerin fotoğrafını çekerken, bir yandan da tarih yazımında kaynak kullanımı sorunlarını değerlendiriyor.

İmparatorluğun Öteki Yüzleri, yüzyıllar öncesinin mahkeme kayıtlarını temel alarak, geniş imparatorluk topraklarında ve uzun bir zaman aralığında “sahnenin dışında kalmış” insanların yaşamlarının izini sürüyor. Bu yolculukta karşımıza renkli ve hayli sıra dışı kahramanlar çıkıyor: Başarısız intihar teşebbüsleriyle “yaramaz ve haramzade” Deli Şaban, Bursa’nın Evciler köyünde ahaliyi canından bezdiren Divane Hamza, kocalarını öldürtüp evinin bir odasının zeminine gömdüren Konyalı Mâryem, müderris olacağım derken korsanların eline esir düşen Üsküplü Alaeddin, Venedikli simsar Nicolò Algarotti ve diğerleri…

Kitabın yazarları belgelere dayandırmakla birlikte, bu belgelerin hikâyeleri tamamlamadığı noktalarda kimi kez tahminler yürütüyor, kimi kez de sordukları sorularla okurun ve araştırmacıların hayal gücünü harekete geçiriyor. Mikro-tarih bakışı, tarih yazımında günden güne yerini güçlendiriyor ve bu sayede Osmanlı tarih literatüründe “sıradan” sayılan insanların adları metinlere birer birer kaydediliyor.

edebiyathaber.net (16 Nisan 2020)

Yorum yapın