Sağlık, varlık ve eşitsizliğin kökenleri üzerine: “Büyük Firar”

Şubat 22, 2018

Sağlık, varlık ve eşitsizliğin kökenleri üzerine: “Büyük Firar”

Angus Stewart Deaton’ın “Büyük Firar” adlı kitabı, Aysun Babacan çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Eşitsizlik genelde ilerlemenin bir sonucudur. Herkes aynı anda zengin olamaz ve temiz su, aşılar ya da kalp krizini önleyen yeni ilaçlar gibi en son çıkan hayat kurtarma önlemlerine herkes anında erişemez. Eşitsizlik aynı zamanda ilerlemeyi de etkiler. Bu etki olumlu olabilir, Hintli çocuklar eğitimle neler yapılabileceğini görüp okula giderler. Fakat kazananlar diğerlerinin kendilerini takip etmesini engellemeye çalışır, çıktıkları merdiveni çekip alırlarsa ilerlemenin etkisi olumsuz da olabilir.

Büyük Firar, ilerleme ile eşitsizlik arasındaki sonsuz dansı, ilerlemenin nasıl eşitsizlik yarattığını, sağlık ve zenginliğin nasıl ele ele gittiğini ve özgürlüğe firarı akademik disiplinlerin sınırlarına sıkışmadan anlatıyor. Deaton’a göre özgürlük, iyi bir yaşam sürmek ve hayatı yaşamaya değer kılmak demek. Özgür olmamaksa yoksulluk, yoksunluk ve kötü sağlıkla aynı anlama gelir. Ne yazık ki bunlar, dünya nüfusunun kabul etmek istemeyeceğimiz kadar büyük bir bölümünün yazgısı olmaya devam ediyor. Deaton bu çalışmasında “bu tür bir hapishaneden tekrar tekrar firar edenlerin, bu firarların nasıl ve neden olduğunun ve sonrasında neler yaşandığının hikâyesini” anlatıyor. Büyük Firar, “maddi ve fizyolojik ilerlemenin, daha zengin ve daha sağlıklı hale gelen insanların ve yoksulluktan firar etmenin hikâyesidir…”

Angus Stewart Deaton

Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Angus Stewart Deaton 19 Ekim 1945’te Edinburgh’da doğdu. Ekonomi lisans ve yüksek lisansını Cambridge Üniversitesi’nde tamamladı. “Tüketim Talebi Modelleri ve Bunların Birleşik Krallık’ta Uygulanması” başlıklı doktora çalışmasının ardından Deaton, 1976-1983 döneminde Bristol Üniversitesi’nde ekonometri profesörü olarak görev yaptı. Angus Deaton bilimsel araştırmalarında ekonomi biliminde tüketim ve tasarruf teorilerine ve tüketicilerin ekonomik refahının pratik olarak ölçülmesine temel katkılarda bulundu. Günümüzde yoksulluğun ölçülmesi için kullanılan teorik metodoloji Deaton’a aittir. Deaton, “daimi gelirde beklenmeyen şoklar” yaşansa da tüketimde hiçbir kesilme olmadığı şeklindeki gözlemine dayanan “Deaton Paradoksu”nu formüle etti. Mikroekonomik araştırma konularının yanı sıra, makroekonomi alanında da “küresel yoksulluk ölçümü”, “sağlık ekonomisi”, “ekonomik gelişme” ve “eşitsizlik” konularında kapsamlı araştırmalar yaptı. Deaton, “Tüketim Analizi, Yoksulluk ve İktisadî Refah” konularındaki çalışmaları dolayısıyla 2015 Nobel Ekonomi Ödülü’nü aldı. 1993’te başladığı Princeton Üniversitesi’ndeki akademik kariyerine devam etmektedir.

edebiyathaber.net (22 Şubat 2018)

Yorum yapın