“SabitFikir” Dergisinde ayrılık rüzgarları

Temmuz 5, 2019

“SabitFikir” Dergisinde ayrılık rüzgarları

Kayıp Rıhtım’ın haberine göre, küçük İskender’in vefatı sonrası SabitFikir Dergisi yeniden gündeme geldi. Derginin yazarları, yayını ağır bir dille eleştirirken yazılarının da yayından kaldırılmasını istiyor. Edebiyat Haber olarak sorumsuz ve ciddiyetten uzak edebiyat yayıncılığını kınadığımızın bilinmesini isteriz. Ayrıca bilinmesini isteriz ki bu türden etkili haberleri yayıncılık ilkelerine olan bağlılığımızdan ve okurlarımıza olan sorumluluğumuzdan dolayı yapıyoruz, yoksa sabitfikir.com’un, Edebiyat Haber’in rakibi olduğundan değil. Onu yıpratmak gibi bir niyetimiz yok. Bizler edebiyat alanında ama ayrı kulvarlardayız; zihniyet olarak da,  sayısal olarak da. 

İşler ne zaman bu noktaya geldi, takip etmesi güç. Olan bitenden hiç haberi olmayan okurlarımız için filmi biraz geri saralım. Her şey içerisinde Idefix, D&R, SabitFikir gibi markaların Turkuvaz Grubu’na satılmasıyla başladı.

El değiştiren SabitFikir Dergisi, geçtiğimiz günlerde A7 Kitap tarafından verilen bir ilanı, içinde “Tarih Boyunca En Etkin 100 Eşcinsel” adlı kitabın yer verilmesinden dolayı geri çevirmesiyle yeniden gündem oldu.

İpler ise edebiyatımızın kıymetli kalemlerinden küçük İskender’in aramızdan ayrılması sonrası doğan tartışmalarla koptu.

Derginin kurucularından ve eski editörlerinden Elif Bereketli, küçük İskender’e şöyle veda ediyordu:

Elif Bereketli@bereketli

İskender… SabitFikir`i birlikte kurduk, birlikte büyüttük. Bu derginin en güzel zamanlarının mimarlarından biri de sendin. SabitFikir`e verdiğin emek için sana derginin eski yayın yönetmeni olarak çok teşekkür ederim. Okurun olabilmek onurdur. Hoşçakal cesur insan.

Şairin vefatı sonrası ne bir anma yazısı ne de bir teşekkür yayınlayan derginin internet sitesi bir yana, mevcut editörleri de işi tuhaf bir boyuta taşıdı:

Mustafa Akar@mustafa_akar_
Birincisi, genelde sitede taziye mesajı yayınlamıyoruz, basılı dergide anmayı tercih ediyoruz. İkincisi, rahmetlinin şiirini beğenmek gibi bir zorunluluğum mu var? https://twitter.com/koenagadol/status/1146510772161396736?s=21 

mahir ünsal eriş

@koenagadol

iskender’i beğenmiyoruz o yüzden de bir taziye mesajını bile çok gördük diyen adamın şiiri de bu. 🙂 https://twitter.com/mustafa_akar_/status/1146146054938775552 

Tüm bunlardan sonra SabitFikir’in internet sitesinde kısa bir anma yazısı yayınlandı:

Bir süredir kanser tedavisi gören Türk edebiyatının değerli isimlerinden Küçük İskender dün sabah saatlerinde hayata veda etti. Şairin cenazesi bugün Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Kendine özgü tarzıyla pek çok farklı türde eser üreten, bir dönem SabitFikir’in de yazarlığını yapmış Küçük İskender’i saygıyla anıyoruz.

Ancak bu kısa açıklama, edebiyat dünyasından tepkilerin gelmesine engel olamadı. Öyle ki pek çok yazar, derginin internet sitesindeki yazılarının ve yazarlar sayfasındaki isimlerinin kaldırılmasını talep etti.

İşte o yazarlardan bazıları:

Altay Öktem

Resmi Twitter'da görüntüle

Altay Öktem@altayoktem

Benim yazarı olduğum Sabitfikir bu Sabitfikir değil. Neden hala yazar kadrosunda adım var. Bir zahmet çıkarır mısınız oradan. Yazılarımı da tabii. @SabitFikir

Mahir Ünsal Eriş

mahir ünsal eriş

@koenagadol

Seda Ateş

seda ateş@seda_ates

Sibel Oral

Sibel Oral@sibeloral

Ben de yazılarımın sitenizden kaldırılmasını talep ediyorum @SabitFikir https://twitter.com/koenagadol/status/1146755341293707266 

Irmak Zileli

Irmak Zileli@irmakzileli

Hikmet Hükümenoğlu

Hikmet Hukumenoglu@hikmeth

Deniz Durukan

deniz durukan@kontrolkulesi

Hakan Bıçakcı

Hakan Bıçakcı@HakanBicakci

Geçen gün @istanbulbld‘ni takibe aldım, bugün @SabitFikir‘i takipten çıkardım. Acayip zamanlar.

Murat Uyurkulak

Fisun Yalçınkaya

fisun yalçınkaya@fisskobirlik

Murat Gülsoy

Yazılarımı ve yazar listesinden ismimi web sitenizden çıkarmanızı rica ediyorum @SabitFikir

Oylum Yılmaz@OylumYilmaz

 

Aksi taktirde bakın ben: Solcuyum, sosyalistim, feministim, eşcinsel hakları savunucusuyum, queer düşünceden yanayım! Sabitfikir’de şu anda yayında olan bir iki değil, 500’den fazla yazım var. Benden başlayınız kabul etmiyorsanız, talep ediyorum, hepsini siliniz.
Tuğçe Isıyel

Tuğçe Isıyel@tugceisiyel

edebiyathaber.net (5 Temmuz 2019)

Yorum yapın