Romantik dönem kuşağı bilimin güzelliğini ve dehşetini nasıl keşfetti?

Mayıs 23, 2017

Romantik dönem kuşağı bilimin güzelliğini ve dehşetini nasıl keşfetti?

1495442383_Merak___a_______nKapak_72Richard Holmes’ün “Merak Çağı: Romantik Dönem Kuşağı Bilimin Güzelliğini Ve Dehşetini Nasıl Keşfetti?” adlı kitabı, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kitap, Britanya’yı kasıp kavuran ve bilime Romantik bir ufuk açan İkinci Bilimsel Devrimi anlatıyor.

Richard Holmes Merak Çağı dediği zaman aralığını simgesel olarak, iki ünlü keşif yolculuğuyla belirliyor. Bunlar, Kaptan James Cook’un Endeavour’la dünyanın çevresini ilk kez dolaştığı yolculuk (1768) ile Charles Darwin’in Beagle’la Galapagos adalarına yaptığı yolculuktur (1831). Astronom William Herschel ve kimyager Humphry Davy bu döneme keşifleriyle damga vuruyor. Kitapta başka şahsiyetler de yer alıyor; Romantik dönemin ruhuna özgü bilimsel girişimlerden ve balon yolculuğu, keşifler, hayalet avcılığı gibi heyecanlı serüvenlere dair birçok olaydan söz ediliyor.

Romantizm genellikle bilimin düşmanı sayılır: Romantik öznellik ile bilimsel nesnellik idealleri birbiriyle bağdaşmaz bir karşıtlık olarak görülür. Durumun her zaman böyle olmadığı ya da bu terimlerin birbirini dışlamadığı görüşünde olan Richard Holmes, merak kavramının bir zamanlar öznellik ile nesnelliği birleştirdiğini savunuyor.

Richard Holmes, bilim kültürünü sürdürmemizde üç şeye gereksinim duyduğumuza dikkat çekiyor: Kişisel merak duygusu, umudun gücü, dünyanın geleceğine dair canlı ama sorgulayan bir inanç.

Richard Holmes

(Londra 1945) İngiliz yazar ve akademisyen. İngiliz ve Fransız Romantizminin önemli şahsiyetlerine ilişkin biyografik çalışmalarıyla tanınmaktadır. Somerset’teki Downside School ve Cambridge’deki Churchill College’da eğitim görmüştür. Kraliyet Edebiyat Derneği (The Royal Society of Literature) ve İngiliz Akademisi (British Academy) üyesidir. 2001-2007 yılları arasında Doğu Anglia Üniversitesi’nde ders vermiş ve Doğu Londra Üniversitesi, Kingston Üniversitesi ve Tavistock Enstitüsü’nden fahri doktora almıştır.

edebiyathaber.net (23 Mayıs 2017)

Yorum yapın