Rengârenk resimli kitaplar | Gaye Dinçel

Haziran 18, 2021

Rengârenk resimli kitaplar | Gaye Dinçel

Birbirinden renkli resimli kitaplardan bahsetmeye devam ediyorum. Her yaştan maceracıya…

Biri Merhaba mı Dedi?

Yeni biri mi gelmiş? Nasıl biri acaba? Güzelce düzlüklerinde yaşayanlar yeni geleni merak ediyor. Ona benzemeye çalışırken komik hallere düşüyorlar. Boynuz takan kurtla hapşıran zürafaya pek güldüm.
Siz ne yaparsınız anlamak, tanışmak için? Merhaba ile başlamak iyi fikir. Burcu Yılmaz imzalı görseller farklı bir teknikle yapılmış, ilgi çekiyor. Meav Yayıncılık etiketiyle. Nihan Temiz’in kitaplarını seviyorum. Keşfetmenizi öneririm.

Kitabın Yolculuğu

Fikir harika: Tomris her ay haritaya elini koyuyor, hangi ülkeye denk gelirse oradan bir kitap seçip alıyorlar. Sıra ona kavuşmayı beklemekte. Rafından alınan kitabın maceralı yolculuğu başlasın! Ezgi Berk’in sade anlatımı ve Zülal Öztürk’ün tablo gibi resimleriyle her yaşa bu öykü (YKY). Yazarın Kitap Tamircisi Toprak adlı kitabını da pek sevmiştim.

Toko

Koca gagalı Toko kıtaları dolaşıp başka kuşları keşfediyor. Ona rahat vermeyen gagasından şikayet etmeyi bırakacak mı? Pek çok kuşu ve farklılıklarını görüyoruz Toko ile birlikte. Naz Elkorek’in yazdığı, Gizem Darendelioğlu’nun resimlediği kitap (YKY) kendini tanıma üzerine.
Neşeli öyküye canlı çizimler eşlik ediyor! Keşke tel zımbalı yerine sırtlı basılsaydı…

Oli

Bu mutluluk nerede saklanıyor acaba? Oli, evdeyken parkta salıncağa binmeyi, okuldayken evdeki süngerleriyle oynamayı, parktayken okulda arkadaşlarıyla olmayı özlüyor. “Mutluluk belki de arkadaşlarımın cebindedir!” Mutluluğu ararken bir sürü eğlenceli şey yapıyor. Bakalım neredeymiş aradığı? Okyanusta geçen bu neşeli öykü resimleriyle de içimi açtı. Ahtapotların üç kalbi olduğunu biliyor muydunuz? Yine Naz Elkorek yazmış, Gizem Darendelioğlu resimlemiş (YKY).

Uyumsuz Çoraplar

Güneş’in çorapları hep birbirinden farklı.
Şu Bora yok mu, dalga geçip duruyor. Yağmur arkadaşına destek olmak için ne yapsa acaba? Şahane bir fikir geliyor aklına. Okuyun görün. Eğlenceli bir dayanışma öyküsü. Basit görünen fikirler değişim yaratabilir. Marie Francine Hebert’in kaleminden. Genevie Vedespres’in sade resimleri ve Elif Şiir Şentekin’in akıcı çevirisiyle Çınar Yayınlarından.

Nehir Gibi Konuşurum

“Ben bir nehir gibi konuşuyorum. Çevremdeki sözcükleri söylemekte zorlandığımda, gururlu nehri düşünüyorum; girdaplanan,
köpüren, çalkanan ve çarpışan.” Konuşmak istemediğinde, sesinin nasıl çıkacağını, kelimelerin nereden döküleceğini bilmediğinde hatırla. Nehir gibisin… Sadece kekemelikle ilgili değil bu kitap. Sesle, sessizlikle, kendini ve başkalarını duymakla da ilgili. Yazar Jordon Scott’ın şiirli dili, çizer Sydney Smith’in gizemli resimleriyle buluşuyor. Gonca Özmen’in çevirisi akıcı. Kırmızı Kedi Çocuk’tan. Kitabın ortasındaki iki yana uzanan sayfaları açtığında seni büyük bir sürpriz bekliyor. Cesarete ve kabule ihtiyacı olan her yaştan çocuğa…

Dadının Perdesi

Dadı horlamaya başlayınca fırlıyor perde sakinleri dışarıya. Başlıyorlar yaşamaya.
Antilop, zebra, fil, zürafa… Rengârenk hayvanlar ve insanlar.
Virginia Woolf’un sade anlatımı ile Julie Vivas’ın görkemli resimleri bu öyküde (YKY) buluşuyor. Tunç Tayanç’ın akıcı çevirisiyle. Virginia Woolf’un yetişkin kitapları kadar çocuk öykülerini de seviyorum.

Badem’in Yolculuğu

Çizgili sincap Badem’in mücadele ve dayanışma dolu yolculuğu. Arkadaşın seni çağırınca yol zorlu da olsa koşar mısın? Çoğalarak süren yolun sonunda onu bekleyen sürpriz harika! Brian Lies’in metni kadar resimleri de öyküyü ısıtıp canlandırıyor. İş Bankası Kültür Yayınlarından.

edebiyathaber.net (18 Haziran 2021)

Yorum yapın