Pulitzer ödüllü yazar Cormac McCarthy yaşamını yitirdi

Haziran 14, 2023

Pulitzer ödüllü yazar Cormac McCarthy yaşamını yitirdi

Pulitzer ödüllü usta ABD’li yazar Cormac McCarthy, New Mexico eyaletindeki evinde 89 yaşında hayatını kaybetti. McCarthy’nin ölümünü oğlu açıkladı. ABD’nin en usta romancılarından biri olarak görülen McCarthy, İhtiyarlara Yer Yok (No Country for Old Men), Yol (The Road), O Güzel Atlar (All the Pretty Horses) gibi eserler ve bu kitaplardan uyarlanan sinema filmleriyle tanınıyordu.

“Karanlık Amerika’nın yazarı” olarak tanınan McCarthy, genellikle eserlerinde insanların karanlık yönlerini ve şiddeti ele alıyordu. Eserleri genelde tartışma konusu olsa eleştirmenlerden tam not alıyordu. Kendisine ve kitaplarına yöneltilen eleştiriler hakkında New York Times’a konuşan McCarthy, “Kanın akmadığı bir hayat yok. Bence insanların barış içinde yaşayabileceği fikri çok tehlikeli bir yaklaşım” demişti.

1933 yılında Rhode Island’da doğan McCarthy, hayatıyla ilgili çok az röportaj verdi. Tennessee Üniversitesi’nde eğitim gören fakat eğitimini yarıda kesip ABD Hava Kuvvetleri’ne katılan McCarthy, dört yıl burada görev yaptı. Sonrasında üniversiteye dönen McCarthy, zaman içinde bir kez daha eğitimini yardıda kesti ve 1959 yılında oto sanayide çalışırken roman yazmaya başladı.

Üç kez evlenen McCarthy, 30 yıldır New Mexico’da yaşadı. Buraya yerleşmeden önce hayatının bir kısmını İspanya’da, diğerini ise Teksas’ta geçirmişti. McCarthy’nin Blood Meridian isimli romanı Time dergisinin 1923’ten bu yana yayımlanan en iyi 100 İngilizce kitabı listesinde yer aldı. All thе Prеtty Horsеs ise Ulusal Kitap Ödülü ve Ulusal Kitap Eleştirmenleri Daire Ödülü’nü kazandı.

2007’de Pulitzer ödülünü kazanan McCarthy, edebiyat eleştirmenleri tarafından neslinin en iyi dört Amerikan romancısından biri olarak tanımlanıyordu.

Kaynak: Medyascope (14 Haziran 2023)

Yorum yapın