Pulitzer ödüllü Alice Adams ilk kez Türkçede

Ocak 22, 2024

Pulitzer ödüllü Alice Adams ilk kez Türkçede

Booth Tarkington’ın Alice Adams adlı romanı Ecem Tuğçe Göker çevirisiyle, Emre Albayrak editörlüğünde PND Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

1869 yılında Indiana’da dünyaya gelen ve Amerikan edebiyat tarihinin en büyük yazarlarından biri olarak gösterilen, Kurgu Dalında Pulitzer Ödülü’nü birden fazla kez kazanan dört yazardan biri olan Booth Tarkington’ın; ilk kez 1921’de yayımlanan ve 1922’de Pulitzer Ödülü’nü ikinci kez almasını sağlayan romanı “Alice Adams” ilk kez Türkçede!

1919’da “Muhteşem Ambersonlar” (The Magnificent Ambersons, 1918) ve 1922 yılında “Alice Adams” (1921) romanlarıyla kurgu dalında Pulitzer Ödülü’nü iki kez kazanan Tarkington; 1921’de Amerika’da yapılan bir ankette “En Önemli Çağdaş Yazar” seçilmiştir. 1931’de “Cider of Normandy” hikâyesi ile O. Henry Ödülü’nü kazanmıştır. 20. yüzyılın başlarında Indiana’da “altın edebiyat çağı”nın yaratılmasında başrol oynamıştır.

Booth Tarkington’ın eserleri defalarca çok satanlar listesine girmiş ve birçok kez sinemaya uyarlanmıştır. Muhteşem Ambersonlar 1942’de Orson Welles tarafından; Alice Adams ise 1923’te Rowland V. Lee, 1935’te Oscar Ödüllü yönetmen George Stevens tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştır. 1935 yapımı filmde Alice Adams’ı dönemin ünlü yıldızı Katharine Hepburn oynamıştır. Alice Adams, 1935 uyarlamasıyla en iyi film ve en iyi kadın oyuncu dallarında Oscar’a aday gösterilmiştir.

21 Aralık 1925 tarihli Time dergisinin kapağında yer alan Booth Tarkington, 19 Mayıs 1946’da Indiana’da ölmüştür.

ALICE ADAMS, HER DÖNEMİN OKUYUCUSUNU BÜYÜLEMEYE DEVAM EDİYOR!

Yaşadığı ağır hastalığa rağmen onurlu duruşunu korumak isteyen idealist bir baba, çocuklarının daha iyi şartlarda yaşamasını isteyen ve kocasına baskı yaparak yanlış işlere girmesine sebep olan bir anne, ailesinden gerekli desteği ve ilgiyi görmediği için hatalı seçimler yapan bir erkek kardeş, kasabaya yeni gelen ve Alice Adams’a âşık olan yakışıklı zengin Arthur Russell… Alice Adams ise sosyal statü basamaklarını tırmanmak isteyen, bu uğurda yalanlar söylemek zorunda kalan, zengin akranları tarafından dışlanan güzel bir genç kız.

Kurgusal bir Ortabatı Amerikan kasabasında, alt-orta sınıf bir ailenin gelişen sanayi toplumu içerisindeki sınıf mücadelesini ve ekonomik duruma bağlı sosyal statülerin getirdiği ilişkilerin, bu aile fertlerinin üzerindeki etkilerini anlatan romanda; Alice Adams, her dönemin okuyucusunu büyülemeye devam ediyor.

Amerikan edebiyatının başyapıtlarından kabul edilen Alice Adams, Emre Albayrak’ın editörlüğünde, Ecem Tuğçe Göker’in özenli çevirisi ve PND Kitap etiketiyle ilk kez Türkçede!

Alice Adams’ı kitapyurdu.com üzerinden temin edebilirsiniz!

edebiyathaber.net (22 Ocak 2024)

Yorum yapın