Peyniraltı Edebiyatı dergisi 2 yaşında

Mart 10, 2015

Peyniraltı Edebiyatı dergisi 2 yaşında

borges kapakPeyniraltı Edebiyatı, Mart sayısıyla yayın hayatının 2. yılını kutluyor.

Dergi, 23. sayısını Arjantin ve dünya edebiyatının en büyük isimlerinden Jorge Luis Borges’e ithaf ediyor.

Borges dosyasında Barış Müstecaplıoğlu, Borges’in edebiyatının çocukluğu ve sağlık sorunları üzerinden anlattığı yazısıyla yer alıyor.

Emre Kundakçı, Borges yazınında Eşya ve Gerçeklik üzerine yazısıyla Borges’i ve metinlerarasılığı ayrıntılı bir şekilde ele alıyor.

Tümdar Bender, “Alçaklığın İki Formu: Ölümsüzler Kenti ve Bölge” adlı yazısında Tarkovski ve Jorge Luis Borges’i birlikte ele alarak Borges’nin Alçaklığın Evrensel Tarihi kitabına ve sonrasında Borges’te sanat kavramına girdiği örüntülü yazısıyla yer alıyor.

Polat Özlüoğlu, bildiğimiz, okuduğumuz Borges’in yanına bambaşka bir Borges portresi çizdiği Borges Kimdi adlı yazısıyla Borges dosyasında.

Borges dosyasının ve 2. yıl sayısının en özel yazısı ise Susan Sontag’ın Borges’e yazdığı mektup. Susan Sontag’ın Borges’in ölümünden sonra duyduğu hüzünle yazdığı mektupta Borges’in edebiyatına ve kişiliğine dair önemli ipuçları yer alıyor. Susan Sontag’ın Borges’e mektubu Gamze Yeşildağ çevirisiyle dergide yer alıyor.

Kapak çizimi ve iç illustrasyonlar ise Taha Sertaç Gezer’e ait.

Dosya konuları dışında dergide şiirleriyle; Berker Berki, Arif Erguvan, İsmail Sertaç Yılmaz, Mustafa Uysal, Emre Varışlı, Ömer Harmankal, Nurican Galyon, Yusuf Aba, Elif Karık, Müslüm Çizmeci, Neslihan Yalman;

Öyküleriyle; Selim Bektaş, Emre Ocaklı, Burak Albayrak, A.kadir İnce, Baturalp İlkay Gülten, Alper Altıntaş, Okan Sümer, Ahmet Can Demir, Uğur Uçkıran, Ozan Ömer Akgül, Bora Gökalp, Özdem Direkçi yer alıyor.

edebiyathaber.net (10 Mart 2015)

Yorum yapın