Perg ve Delkarna’nın son kitabı: “Özgürlük Uğruna”

Aralık 1, 2014

Perg ve Delkarna’nın son kitabı: “Özgürlük Uğruna”

ozgorlukugrunaTamamlanması 15 yıl süren ilk Türkçe fantazyanın son kitabı Özgürlük Uğruna, İthaki Yayınları aracılığıyla okurla buluştu.
Perg ve Delkarna’da özgürlük için mücadele verenler, diktatörlere karşı bir araya geliyor. Ezilenler, sömürülenler, çapulcu görülenler isyan bayrağı altında buluşuyor. Hayali bir diyarda savaş verseler de, yaşadıkları ve hissettikleri insanlık tarihine olduğu kadar yakın tarihimize de ışık tutuyor.

Barış Müstecaplıoğlu‘nun 1999’da yazmaya başladığı Perg Efsaneleri serisi, 2002’de yayımlanan ilk roman Korkak ve Canavar ile Türkçe edebiyatı diyar fantazyası türüyle tanıştırmıştı. Daha önce gerçek dünyaya fantastik unsurların katıldığı Türkçe romanlar bulunmakla birlikte, tamamen fantastik bir diyarda geçme niteliğiyle, Yüzüklerin Efendisi, Taht Oyunları, Narnia Günlükleri gibi dünyaca ünlü seri kitaplarla aynı türde olan ilk Türkçe fantazya serisi Perg Efsaneleri, içerdiği zengin hayal gücünü güçlü bir edebi anlatıyla buluşturarak okurların büyük beğenisini kazanmıştı.

Engin bir yaratıcılık içeren Perg Efsaneleri, zaman içinde Bulgaristan, Sırbistan, Çin ve Almanya’da da yayınlanarak dünyaya açılma başarını gösterdi. Barış Müstecaplıoğlu Londra Kitap Fuarı, Frankfurt Kitap Fuarı, Şanghay Edebiyat Festivali gibi dünyanın en önemli edebiyat etkinliklerine Türkiye’nin fantastik edebiyatını temsilen konuşmacı olarak davet edildi.

Hayali milletler aracılığıyla dünyamızın gerçek sorunlarını konu alan Merderan’ın Sırrı, Bataklık Ülke ve Tanrıların Alfabesi ile dört kitapta tamamlanan Perg Efsaneleri, 2013 yılında İthaki Yayınları tarafından çizer Ertaç Altınöz’ün hazırladığı yeni kapaklarıyla okurla yeniden buluşturuldu. Kitaplardan sahneler içeren bu görseller, romanlardaki hayal gücünün derecesinin de aynası oldu.

Kitaplarda yaşanan büyüleyici maceralar, düşsel diyarlarda geçseler de içerdikleri metaforlarla hem insanlık tarihine hem de ülkemizin yakın tarihine ışık tutuyor. Özgürlüğü, insanların eşitliğini ve savaşı kazananlardan çok barışı getirenlerin gerçek kahramanlar olduğunu son derece güçlü bir biçimde savunan, ırkçılığa ve önyargılara darbe vuran bu romanlar, hayal gücünü edebiyatla etkileyici bir şekilde buluşturmalarıyla, bugün on beşi aşkın lisede edebiyat derslerinde okutuluyor, üniversitelerde haklarında sempozyumlar düzenleniyor, akademik makaleler kaleme alınıyor. Türkiye’de fantazya ve bilimkurgu gibi hayal gücüne dayanan türlerde dünya çapında eser üretilemez önyargısına son veren bu kitaplar, pek çok genç yazarın bu türlerde kalem oynatmasına cesaret verdi.

Perg Efsaneleri‘nden sonra Şamanlar Diyarı isimli yeni bir fantastik seriye başlayan ve bu seriyi Perg ile birleştiren Müstecaplıoğlu, Şamanlar Diyarı ve Keşifler Zamanı isimli romanlardan sonra, üçüncü ve son kitap Özgürlük Uğruna ile her iki seriye de ortak bir son kaleme aldı. Bu kitaplarla 14.yüzyılda yaşamış Şamanist ressam Mehmet Siyah Kalem’in yılan kuyruklu yaratıkları da ilk defa bir romanda karakter olarak yer aldılar. Perg Efsaneleri ve Şamanlar Diyarı iç içe geçmiş yedi romanlık bir seri olarak da Türkçe edebiyatta nadir bir yere sahip.

edebiyathaber.net (1 Aralık 2014)

Yorum yapın