PEN Yazarlar Derneği’nden “Dezenformasyon Yasası”na yönelik açıklama: Düşünce ve İfade Özgürlüğüne Bir Darbe Daha

Ekim 15, 2022

PEN Yazarlar Derneği’nden “Dezenformasyon Yasası”na yönelik açıklama: Düşünce ve İfade Özgürlüğüne Bir Darbe Daha

PEN Yazarlar Derneği geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçen sosyal medyaya yönelik “Dezenfromasyon Yasası” için bildiri yayımlandı. PEN Yazarlar Derneği bildiride düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı için yasaya tepki gösterdi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Toplumda “Sansür Yasası” diye bilinen ,  iktidarın ise “Dezenformasyon Yasası” diye adlandırdığı yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan AKP-MHP oylarıyla geçti. Bu yasa sadece yazarları, gazetecileri , sosyal medya kullanıcılarını değil tüm toplumu etkiliyor.  Türk Ceza Kanunu’na “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlığıyla yeni bir suç ekleniyor. Yasanın amacı “yalan haber” ve “dezenformasyonla mücadele” diye vurgulansa da,  hukuka ve adalete hiçbir güvenin kalmadığı toplumun “Ya bizdensin ya da vatan hainisin”  diye bölündüğü  ortamda,  ayırımcılığın doruğa çıktığı ülkemizde , bir haberin yalan olup olmadığına; hangi haberin hakikati yansıtıp yansıtmadığına kim nasıl  karar verebilir ki.  Hangi bilginin gerçek, hangi söylentinin gerçek dışı olduğuna, hangisinin yayılabileceği, hangisinin asla tekrarlanmaması gerektiğine kim nasıl karar verecek.  Enflasyon oranlarını Bakanlıklar ayrı, TÜİK  ayrı, araştırma  kurumları ayrı veriyor. Hadi bakalım hepsini atın cezaevine!  “Türkiye’de yoksulluk var” demek suç olacak mı olmayacak mı!  Böyle muallak yasa olur mu!    

PEN Türkiye Yazarlar Derneği olarak, ilk günden beri bu yasanın  düşünce ve ifade özgürlüğünü hedef aldığının bilincindeyiz. Bugüne dek çeşitli yazar ve yayın kurumlarıyla bir araya gelip   bu yasanın çıkmaması için sesimizi yükselttik. Bu yasa ile insanın anayasal hakkı olan temel hak ve özgürlüklerine düpedüz el konulmak istendiğini;  İnsanlar arasında serbestçe iletişim kurma ve konuşma özgürlüklerinin engellendiğinin, hakikatin  gizlenmesi için bir kılıf icat edildiğinin farkındayız. PEN’in amacı edebiyatı yüceltmek kadar düşünce ve ifade özgürlüğünü de korumaktır. Çünkü hem edebiyat hem de toplum,  ancak ve ancak  düşüncesi özgür, sözü özgür ortamlarda gelişebilir.

PEN

edebiyathaber.net (15 Ekim 2022)

Yorum yapın