PEN Yazarlar Derneği “Kalem kılıçtan üstündür” diyor

Temmuz 29, 2020

PEN Yazarlar Derneği “Kalem kılıçtan üstündür” diyor

PEN Türkiye Yazarlar Derneği, son zamanlarda başta kadına şiddet olmak üzere, Ayasofya’nın cami açılışının ardından yaşanan siyasi gerilimler sebebiyle bir metin kaleme aldı.

Metnin tamamı:

Türkiye Cumhuriyeti bugüne dek hiç olmadığı denli tehdit altındadır.  Bir yanda anayasamızda değişmez ilkeler olarak  yer alan  Cumhuriyet ilkelerinin altı oyulurken bir yandan da bu çabanın açtığı şiddete tanık olmaktayız.

Cumhuriyetten değerli neyimiz var? 100 yıl önce bu topraklarda o koşullarda mucize sayılan bir düşün gerçekleşmesidir Cumhuriyet. Türkiye Cumhuriyeti’ni geriye götürmek değil, daha da ileriye, tam demokrasiye eriştirmek boynumuzun borcudur.

Siyasal İslam aracılığı ile Cumhuriyet devrim ilkelerini aşındırmak… 86 Yıldır müze görevi gören , tüm insanlığa ait bir değeri camiye dönüştürmek… Atatürk’e küfür ve lanet etmeyi onaylamak…  Kadınlara yönelik şiddeti  önleme görevini devlet ve hükümetlere veren İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmeye çalışmak…  Kadına karşı şiddeti körüklemek…  Hak, hukuk ve adaleti, doğrudan siyasal erke bağlamak… Harf devriminden bile rahatsız olduğunu beyan edip, alfabeyi tartışmaya açmaya çalışmak…  Vakıflar ve cemaatler aracılığıyla dehşet verici pedofili suçunu bile mazur gösterebilmek… Kılıç, sopa, cop…  Bunların hepsiyle birlikte topyekûn saldırıya geçmek… Antidemokratik baskıları arttırmak üzere sosyal medyayı cendereye sokma gayretleri…

Bu saldırı karşısında  PEN Yazarlar Derneği olarak ‘Kalem kılıçtan üstündür,’ diyerek ‘Birilerine anlatır gibi Cumhuriyet Alfabesi’ni sunuyoruz:

A: Atatürk 

B: Barış  

C: Cumhuriyet

Ç: Çağdaşlık 

D: Demokrasi

E: Eşitlik

 F: Fikir Özgürlüğü

G: Gençlik 

Ğ: “Kimsesizlerin kimsesi”

H: Hukuk 

 I: Işık 

İ: İstanbul Sözleşmesi  

J: Jest 

K: Kadın Hakları 

L: Laiklik  

M: Mucize 

N: Nimet   

O: Okuryazar 

Ö: Özgürlük

P: Parlamenter Sistem  

R: Renklilik  

S: Sosyal Devlet 

Ş: Şeref

T: Toplum

U: Uygarlık  

Ü: Ülkü – Ümit

 V: Vicdan 

Y: Yurtseverlik

Z: Zenginlik

PEN Yazarlar Derneği

edebiyathaber.net (29 Temmuz 2020)

Yorum yapın