PEN Türkiye’den Sezen Aksu ve Sedef Kabaş açıklaması

Ocak 25, 2022

PEN Türkiye’den Sezen Aksu ve Sedef Kabaş açıklaması

PEN Türkiye, Sezen Aksu ve Sedef Kabaş ile ilgili açıklama yaptı:

Dilimizden kurtulamazsınız!  

“Sözün bittiği yerdeyiz!” Bu cümleyi hep umutların tükendiği, karanlığın iyice koyulaştığı anlarda söylemek adettendir. Bu kez öyle değil! Bu kez “sözün bittiği, şarkının başladığı yerdeyiz! Sezen Aksu yine dilimiz oldu ve şarkımızı başlattı. Öfkemiz sevincimize, gözyaşlarımız kahkahalarımıza, kederimiz itirazımıza dönüşüyor.

Tasavvufu da, onu yaşatan ‘Anadolu İrfanı’nı da çoktan unutmuş bir zihniyetin ‘asarım, keserim, koparırım!’ tehditlerine karşılık, PEN Türkiye olarak elbette sanatçılarımızın, yazarlarımızın, gazetecilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha tüm gücümüzle haykırıyoruz: Dilimizi kimse koparamaz! Kalemimizi kimse kıramaz! Koparamaz, kıramaz, kesemezsiniz, dilimizden kurtulamazsınız!

Burası Anadolu’dur, binlerce yıldır binlerce ozan, bilge yetiştirmiş, onlara kulak ve gönül vermiş, uygarlıklar yurdudur. Tarihten nice hükümdarlar, padişahlar, sultanlar gelmiş geçmiş, ozanların sözü, sesi sürmüş, dilden dile söylenerek, dili çoğaltarak bugüne gelmiştir. 

Yunus Emre’lerin, Pir Sultan’ların, Hacı Bektaş Veli’lerin, gönül erenlerinin geleneği, yoludur bu. Bazen Tanrıyla söyleşerek, bazen ağıt yazarak, bazen eğlenip hicvederek, Tanrıyla da diğer kutsallarla da insanla da doğayla da barış içinde, sevgiyle yaşayıp gelen, süren bir yoldur.

PEN Türkiye olarak biz işte bu yolun yolcusuyuz. Sezen Aksu’nun yanındayız. Bir atasözünden yaptığı alıntıyla konuşan gazeteci Sedef Kabaş’ın geceyarısı gözaltına alınıp tutuklanmasını kabul edilemez buluyor, kınıyor, derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

edebiyathaber.net (25 Ocak 2021)

Yorum yapın