PEN Duygu Asena Ödülü, Prof. Dr. Ayşe Buğra’ya verildi

Şubat 22, 2021

PEN Duygu Asena Ödülü, Prof. Dr. Ayşe Buğra’ya verildi

PEN Yazarlar Derneği, bu yılki Duygu Asena Ödülü’nü Prof. Dr. Ayşe Buğra’ya verdi.

Dernek, ödülü Buğra’ya verme gerekçesini de şöyle açıkladı:

“PEN Yazarlar Derneği, her yıl iki ödül verir. Bunlardan ilki  kadın hareketinin öncülerinden ve en duyarlı kalemlerinden, genç yaşta yitirdiğimiz Sevgili Duygu Asena adına düzenlenen PEN Ödülü, diğeri ise o yılın şiir bildirisini hazırlayacak olan, edebiyatımızı varlığıyla, eserleriyle zenginleştirmiş bir şaire verilen PEN Şiir Ödülü’dür. 

 “2021 PEN Duygu Asena Ödülü’nü, varlığıyla, çalışmalarıyla, kitaplarıyla, duruşuyla, eğitimci ve bilim insanı kimliğiyle örnek oluşturan Prof. Dr. Ayşe Buğra’ya sevgi ve saygıyla sunuyoruz.  Ayşe Buğra Dünya Bilimler Akademisi’nin 2015 Sosyal Bilimler Ödülü’nü kazanmış dünya çapında bir bilginimizdir. 

“Üniversite kavramının içinin her geçen gün daha da boşaltıldığı, ülkemiz eğitim sisteminde çağdaş ve evrensel değerlerden uzaklaşıldığı, her alanda olduğu gibi akademik bağımsızlığın da baskı ve  tehdit altında olduğu, Cumhuriyet ilkelerinden ödün verildiği,  karşı devrim adımlarının uygulanmaya çalışıldığı bir dönemden geçmekteyiz. 

“Bu dönemde, dünya bilim camiasında en saygın yeri olan, eserleri dünyanın birçok üniversitesinde kaynak olarak kullanılan Ayşe Buğra yaşadığı tüm güçlüklere, engellere karşın  kendini öğrencilerine adamayı, eğitim vermeyi  sürdürdü.

““Adliye koridorlarında uzun sürmüş eziyet sürecinin tanıklığını ve adalet arayışını sürdürürken, haksızlıklara baş eğmemenin de örneğini verdi.

“Yine bu dönemde siyasi otoritenin hakaret, iftira ve tehditlerine uğramış, hedef gösterilmiş, aşağılanmaya çalışılmıştır. Kişilik haklarına saldırılmış, hem bir Cumhuriyet Aydını hem de kadın olarak kendisine bedel ödetilmek istendi.

“Ayşe Buğra bu saldırılar, bu hoyratlık karşısında her zamanki sağduyulu, alçak gönüllü duruşunu bozmamış, tepkisini “memleketim için üzüldüm” diye göstererek insanlık, vicdan ve terbiye  dersi verdi.

“Biz PEN Yazarlar Derneği olarak  Ayşe Buğra’nın üzüntüsüne katılıyor,  ancak kadın olmanın, bilim insanı olmanın onurunu, tüm kadınlar için, kadın özgürlüğü için taşıyan ve bunun ülkeyi de, düşünceyi de özgürleştireceğini bilen onun gibi bir Cumhuriyet Kadınımız olduğu için sonsuz bir sevinç duyuyoruz. 2021 PEN Duygu Asena Ödülü’nü kabul ettiği için kendisine teşekkür ediyoruz. “

Ayşe Buğra kimdir:

Laval Üniversitesinde yüksek lisans, McGill Üniversitesinde doktora eğitimini tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi, McGill Üniversitesi, Sherbrooke Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Çeşitli bir çok dergide makaleleri yayımlanmıştır. Yazar hala Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. 

Kaynak: Bianet (22 Şubat 2021)


Yorum yapın