Pathos No.5 çıktı

Ekim 23, 2020

Pathos No.5 çıktı

Dönemsel edebiyat, sanat ve felsefe yayını Pathos’un 5. sayısı yayımlandı.

Pathos bu sayısı okurlarını Osman Çakmakçı’nın “Türk Entelektüelinin Trajedisi” adlı makalesiyle karşılıyor ve şiir dosyasını modern şiirin kurucusu ve en büyüklerinden kabul edilen Charles Baudelaire ile açıyor. Ardından çağdaş Türk şiirinin önemli isimleri; Süreyya Berfe, Serdar Koçak, Yücel Kayıran, İrfan Yıldız, Ender Emiroğlu, Cengiz Kılcer, Cenk Gündoğdu, Onur Sakarya, Onur Köybaşı, Kaan Koç, Talita Yaltırık ile devam ediyor.

“Şiir Birçok Şairin Dediği Kadar Faydasız Değildir” diyen Noah Berlatsky’yi Fuat Sevimay’ın James Joyce incelemesi takip ediyor. René Girard’ın kaleme aldığı “Yeme bozuklukları ve Mimetik arzu” adlı deneme yazısı ise modern hayatın getirdiklerini sorgulamamızı sağlıyor.

Derginin öyküyle devam eden sayfalarında Mehmet Fırat Pürselim, Şeyma Yol Kara ve Rus sembolizminin öncülerinden Valery Bryusov isimlerini görüyoruz. Öykülerin ardından Taner Ay’ın, bu sayıda kapak görseli olarak seçilen “Serseri Aşıklar” filminin de dahil olduğu sinema akımı Fransız Yeni Dalgası analizi yer alıyor.

Sanat köşesinde “Marcel Duchamp’da Alegorik Döngü” başlığıyla Özlem Kalkan Erenus’u ve “Giacometti, Beckett, Kâtip Bartleby: İstemli Yapmayış ve Yürüyen Adam” isimli makalesiyle Cihan Camcı’yı okuyabilirsiniz.

Bu sayının tiyatro bölümündeyse; Zehra İpşiroğlu’nun Genco Erkal üzerine kaleme aldığı “Bir Delinin Hatıra Defteri” yazısıyla, Ali Salduz’un “Ay, Carmela” oyunu üzerinde değerlendirmesi ve oyunun yönetmeniyle yaptığı mini söyleşi yer alıyor.

Felsefe başlığı altındaysa, “Ölüm ve Müştemelatı” yazısıyla Nil Göksel ve “Yaşam Hamlesine Karşı Durma Felsefesi: Bergson ve Bachelard” adlı makalenin yazarı Özgür Taburoğlu okunabilir.

edebiyathaber.net (23 Ekim 2020)

Yorum yapın