“Pandemi Günlerinde Sosyal Medyanın Okuma Kültürüne Etkisi ve Katkısı” paneline katılım ücretsiz

Mayıs 14, 2020

“Pandemi Günlerinde Sosyal Medyanın Okuma Kültürüne Etkisi ve Katkısı” paneline katılım ücretsiz

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu), OKUYAY Konuşmaları’nın 7.’sini 15 Mayıs Cuma günü 16.00-17.30 saatleri arasında online olarak gerçekleştirecek. Pandemi Günlerinde Sosyal Medyanın Okuma Kültürüne Etkisi ve Katkısı” başlığıyla düzenlenecek panelde, dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını kapsamında okuma kültürünün sosyal medya ile ilişkisi pek çok açıdan ele alacak.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu, okuma kültürünü yaygınlaştırmaya çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor. OKUYAY Platformu’nun etkinlikleri ve çalışmaları online olarak hız kesmeden devam ediyor.

Proje kapsamında düzenlenen OKUYAY Konuşmaları’nın 7.si, 15 Mayıs 2020 Cuma günü 16.00-17.30 saatleri arasında Pandemi Günlerinde Sosyal Medyanın Okuma Kültürüne Etkisi ve Katkısı” başlığıyla online olarak düzenlenecek. Panelde, pek çok alışkanlığımızın zorunlu olarak değiştiği pandemi sürecinde okuma alışkanlığımızın değişip değişmediği; sosyal medyayı daha çok takip etmeye başladığımız bu günlerde sosyal medyanın kitaplarla ilişkimizi nasıl etkilediği; bu süreçte dünyada ve ülkemizde sosyal medyada okumaya dair neler yapıldığı; sosyal medyadan kitap tavsiye etmenin, okumanın ve kampanya yapmanın okuma kültürüne katkı sağlayıp sağlamadığı gibi sorulara yanıtlar aranacak.

Moderatörlüğünü Sevengül Sönmez’in yapacağı panel, Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Ebru Şenol’un, pandemi sürecinde derneğin yürüttüğü çalışmalar, OKUYAY Platformu’nun okuma kültürünü yaygınlaştırmak için yaptıkları ve sosyal medyada büyük ilgi gören #evdeyimokuyorum kampanyası hakkındaki bilgilendirmesiyle başlayacak. OKUYAY Platformu’nun sosyal medya hesaplarını yöneten Arslan Başay #evdeyimokuyorum kampanyasının hazırlanma süreci ışığında, sosyal medyada okuma kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik bir kampanyanın nasıl hazırlanacağını anlatarak bu alanda çalışan STK’lara, aktivistlere ve gönüllülere yol gösterecek uygulamaları paylaşacak.

Pandemi sürecinin başından bu yana dünyada yayıncılık sektöründe neler yapıldığını araştırarak geliştirilen çözüm önerilerini ve etkinlikleri paylaşan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Ar-Ge Uzmanı Zeynep Atiker, dünyada önemli ve ilginç bulduğu örnekleri, online olarak gerçekleştirilen edebiyat festivallerini ve kitap etkinliklerini aktaracak.

Yine pandeminin başlangıcından bu yana her gün saat 15.00’te ve 20.00’de Instagram hesaplarından, izinlerini aldıkları kitapları dayanışma amacıyla canlı olarak okuyan Bir Dolap Kitap’tan Yıldıray Karakiya ve M. Banu Aksoy ise gerçekleştirdikleri bu etkinlik ışığında, sosyal medyada kitap okumanın etkisi hakkındaki fikirlerini ve bu süreçteki tecrübelerini paylaşacaklar.

Panelin son konuşmasında ise KONDA’nın analistlerinden Aydın Erdem, OKUYAY Platformu’nun Eylül 2019’da KONDA’ya yaptırdığı Türkiye Okuma Kültürü Araştırması’nın verilerini yorumlayacak. Erdem, bu araştırmada ortaya çıkan sonuçları ve sosyal medyanın okuma kültürüne katkısını, yaptıkları farklı araştırma verileriyle birleştirerek değerlendirecek.

Katılımın ücretsiz ve kontenjanın 100 kişi ile sınırlı olduğu panelin detaylarına ve katılım bilgilerine internet sitesinden ulaşılabilir. 

OKUYAY PLATFORMU HAKKINDA

OKUYAY-Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlediği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.

okuyayplatformu.com

edebiyathaber.net (14 Mayıs 2020)

 

Yorum yapın