Pablo Neruda’nın yeni bulunmuş şiirleri yayımlandı

Ocak 6, 2017

Pablo Neruda’nın yeni bulunmuş şiirleri yayımlandı

ayaklarina dokunurum golgede_kapakUsta şair Pablo Neruda’nın yeni bulunmuş şiirlerinden oluşan Ayaklarına Dokunurum Gölgede, Adnan Özer çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Ayaklarına dokunurum gölgede, ellerine ışıkta,

yol gösterir bana kartal gözlerin uçarken de

Matilde, ağzından öğrendim öpüşlerle,

öğrendi dudaklarım hemhal olmayı ateşle.

Ah o kesin yulaf mirası bacaklar,

kırların kalbine

uzanan savaş,

dayadım da kulaklarımı sinene

kanım işledi o saat dağlı sesine.”

Ayaklarına Dokunurum Gölgede, Şilili usta  şair Pablo Neruda’nın, ölümünden sonra evinde bulunan 21 şiirinden oluşuyor. Kitapta ayrıca şiirlerin  Neruda’nın  elyazısıyla yazılmış, orijinal halleri de  bulunuyor. Şairin karısı Matilde’den esinlenerek yazdığı şiirler bir önsöz ve kapsamlı notlarla birlikte Neruda okurlarına sunuluyor.

Matilde’nin ölümünden sonra, şairin tüm arşivinin sorumluluğunu üstlenen Pablo Neruda Vakfı, uçak menülerine, kartpostallara, bloknotlara yazılan şiirleri kırmızı bir kutu içinde bulmuş, ciddi bir edisyondan geçirdikten sonra yayımlamıştır.

Şair Adnan Özer’in İspanyolca aslından yaptığı çevirilerle bu şiirler, Türkçede ilk kez yayımlanıyor.

PABLO NERUDA

PABLO NERUDA, 12 Temmuz 1904’te Şili, Parral’da doğdu. Asıl adı Neftalí Ricardo Reyes Basoalto’dur. Çek yazar Jan Neruda’yı okuduktan sonra Pablo Neruda yazarlık adını kullanmaya başladı. 1921’de ilk şiir kitabı La canción de la fiesta’yı (Festival Şarkısı) yayımlandı. Seylan, Burma, Singapur, Arjantin, İspanya ve Meksika’da konsolosluk görevinde bulundu. 1945’te senatör seçildi ve Komünist Partisi’ne katıldı. Parti 1949’da yasadışı ilan edilince çeşitli ülkelerde siyasal sürgün olarak yaşadı. 1953’te Şili’ye döndü. 1971’de Paris Büyük­el­çiliği’ne atandı. Aynı yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Hastalanınca yurduna döndü ve Salvador Allende hükümetinin darbeyle devrilmesinden kısa bir süre sonra Santiago’da öldü (23 Eylül 1973). Aldığı önemli ödüller arasında Aztek Kartalı (Mek­sika, 1946) ve Uluslararası Barış Ödülü (Nâzım Hikmet’le birlikte, 1950) yer alır.

edebiyathaber.net (6 Ocak 2017)

Yorum yapın