Pablo Neruda’dan “Evrensel Şarkı”

Temmuz 24, 2020

Pablo Neruda’dan “Evrensel Şarkı”

Pablo Neruda’nın “Evrensel Şarkı” adlı şiir kitabı, Adnan Özer çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir memleketten insan manzaraları. 

Pablo Neruda’nın sürgündeyken yazdığı Evrensel Şarkı, Latin Amerika’nın en büyük destanlarından biri. 

Sessizliği verin bana, suyu, umudu.

Kavgayı verin, demiri, yanardağları.

Yapıştırın bedenlerinizi bedenime mıknatıs gibi.

Üşüşün ağzıma ve damarlarıma.

Konuşun kanımla, sözcüklerimle

Latin Amerika’nın en büyük destanlarından biri olan Evrensel Şarkı, bir kıtanın capcanlı   biyografisi. Kolomb öncesi uygarlıkların, konkistadorların ayak basışının, sömürgenin ve despotluğun, çalkantılı toplumsal olayların arka plan olduğu bir coğrafyada yaşayan, tarihe adını yazdırmış figürler kadar adını kimsenin hatırlamayacağı sıradan insanları da anlatan eşsiz bir halk tarihi çalışması. Evrensel Şarkı, Nobel Ödüllü şairin sürgün günlerinde mazlum, yalnız ve gururlu halkına bıraktığı bir başyapıt.

“Neruda Kral Midas gibidir. Dokunduğu her şeyi şiire dönüştürür.”

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ

#latinamerika #şili #destan #halk #tarih #sömürge #sürgün

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Roberto Bolaño: Vahşi Hafiyeler; Gabriel García MárquezŞili’de Gizlice/ Miguel Littin’in Serüveni; Julio Cortázar: Sınav; Federico GarcíaLorca: Ne Garip Federico Adında Olmak; César Aira: Seyyah Ressamın Yaşamından Bir Kesit.

PABLO­ NERUDA,­12 ­Temmuz­ 1904’te ­Şili,­ Parral’da ­doğdu.­ Asıl ­adı­ Neftalí ­Ricardo ­Reyes ­Basoalto’dur. Çek yazar­ Jan­ Neruda’yı ­okuduktan ­sonra ­Pablo ­Neruda ­yazarlık ­adını­ kullanmaya­ başladı.­1921’de­ ilk­ şiir ­kitabı ­La canción de la fiesta’yı­ (Festival ­Şarkısı) yayımlandı. Seylan,­ Burma, ­Singapur,­ Arjantin, ­İspanya­ ve ­Meksika’da konsolosluk ­görevinde ­bulundu.­ 1945’te ­senatör­ seçildi ­ve ­Komünist ­Partisi’ne ­katıldı.­ Parti ­1949’da ­yasa dışı ilan ­edilince çeşitli ­ülkelerde ­siyasal­ sürgün ­olarak ­yaşadı.­ 1953’te ­Şili’ye ­döndü.­ 1971’de­ Paris ­Büyük­el­çiliği’ne atandı.­ Aynı­ yıl ­Nobel ­Edebiyat ­Ödülü’nü­ kazandı.­ Hastalanınca­ yurduna ­döndü v Salvador ­Allende hükümetinin­ darbeyle ­devrilmesinden ­kısa ­bir­ süre­ sonra­ Santiago’da­ öldü­ (23­ Eylül­ 1973).­ Aldığı­ önemli­ ödüller­ arasında­ Aztek ­Kartalı ­(Mek­sika,­1946)­ ve ­Uluslararası ­Barış ­Ödülü­ (Nâzım­ Hikmet’le ­birlikte, ­1950)­ yer ­alır.

ADNAN ­ÖZER,­1957’de­ Tekirdağ’da ­doğdu. ­İstanbul ­Üniversitesi ­İletişim­ Fakültesi­ mezunu.­ Yayımlanmış­ altı­ şiir­ kitabı­ bulunmaktadır.­ Bunl­ardan­ Zaman Haritası,­1991­ Cemal­ Süreya Ödülü’ne, ­Yol Şarkıları, 2016­ Fazıl­ Hüsnü­ Dağlarca­ Ödülü’ne­ (Cenk­ Gündoğdu’yla­ birlikte)­ değer­ görüldü.­ Ölümsüz Şarkı Victor Jara ­ve ­Fernando Pessoa 20. Yüzyılın Yalnızı, ­(Rüstem­ Arslan’la ­­birlikte), Hayal Tâbirleri ­ve ­Küçük İstasyon­ (çocuk­ edebiyatı) diğer ­yapıtlarıdır.­ Üç Çiçek, Düşler, E Edebiyat ve Kaçak Yayın ­çıkardığı­ dergiler ­arasındadır.­ Pablo­ Neruda, Octavio­ Paz, ­F.­ García ­Lorca, ­Antonio ­Machado­ ve ­Rubén ­Darío ­gibi ­yazarların­ eserlerini Türkçeye kazandırmıştır.­  

edebiyathaber.net (24 Temmuz 2020)

Yorum yapın