Özgür Toprak Eryarar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ekim 20, 2021

Özgür Toprak Eryarar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1- Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Okuma alışkanlığı çocuk yaşta başlar. Eğer çocuklarımız iyi birer okur olarak yetişirlerse; gelecekte düşünen, sorgulayan, konuşan ve en önemlisi de haksızlıklara itiraz eden bireylere evrilirler. Bu açıdan çocuk edebiyatı sandığımızdan daha önemlidir ve titizlikle üzerinde durulması gerekir. Ben şahsen önce çocuklar okumanın lezzetini alsınlar, sonra okuduklarını eleştirsinler, ardından kendi dünya görüşlerini genişletsinler diye yazıyorum. Çocukların benim yazdıklarımı beğenmelerini çok isterim. Ama beğenmiyorlarsa da bunu temellendirerek yani sebeplerini açıklayarak yapmalarını arzularım. Bu ikincisi ise ancak çok okumakla olur.

2- Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Ben okumayı söker sökmez hemen kitap okumaya başladım. Tabii ki oyun da oynardım ama çoğu zaman kitaplarımı koltuğumun altına koyar, bir köşeye çekilir, heyecanla kitap okumak isterdim. O günleri hayal meyal hatırlıyorum. Sorunuza gelirsek, üzerinden çok uzun yıllar geçti. İlk okuduğum kitabı hatırlayamıyorum. Ama kütüphanemdeki en sevdiğim çocuk kitabı, Frances Hodgson Burnett’in ‘Küçük Lord’ isimli kitabıydı. Doğrusu bu kitaba hâlâ bayılırım. Kitap, annesiyle sade bir hayat yaşayan küçük Cedric’in kont olan dedesinin yanına taşınması ve onunla yaşadığı maceraları konu ediniyor. İnatçı bir büyükbabayı sevgisiyle yumuşatan Cedric’i tanımak, bu zamanın çocuklarına da iyi gelecektir diye düşünüyorum.

3- Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Aslında bu düşünceye pek kendimi kaptırmıyorum. Çünkü her yazarın kendi yolculuğuna çıkması gerektiğini düşünüyorum. Ama hem yetişkin hem de çocuk edebiyatında “ah, keşke…” dediğim kitaplar da yok değil tabii. Çocuk edebiyatından söz edersek, örneğin ben gerçekçi edebiyatın yanı sıra fantastik edebiyata da bayılıyorum. Fantastik edebiyatın dilinin, kurgusunun, farklı yaratılarının bu dönemin çocuk ve gençlerini iyi yakaladığını gözlemliyorum. Ben şahsen, Harry Potter serisini yazmak isterdim. Ama popüler olduğu ya da çok okunduğu için değil. Bence oldukça iyiler. Bu heyecanlı seri, okurun macera duygusunu da çok iyi doyuruyor.

4- Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangi kitabı okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Ben okuma listeme çocuk edebiyatına ait kitapları da dâhil etmeyi severim. Bu açıdan geçenlerde Tevfik Fikret’in ‘Şermin’ isimli şiir kitabını tekrar okudum. Kitabı, en son çocukluğumda okumuştum. Şermin’i okurken aynı heyecanı duyduğumu, gülümsediğimi fark ettim. Olcay Göçmen’in uyarlaması ve değerli önsözüyle basılan, aydınlık bir kitap Şermin.

Bence hepimizin okuması gereken bir çocuk şiir kitabı… Tevfik Fikret’in 1914 yılında yazdığı bu kitap, ülkemizde yayınlanan ilk çocuk kitaplarından aynı zamanda…

İzninizle sözlerimi Şermin’den bir şiirle sonlandırmak istiyorum. Eminim pek çok yetişkin bu şiiri hatırlayacaktır. Kısaltarak verdiğim şiirin bütününü ise kitabından okuyabilirsiniz.

VELİ BABA

Veli Baba

Kaba saba

Bir adamdır;

Adam değil, o bir çamdır…

Yaşı belki yüz, yüz sekiz:

Tam bir Osmanlı altını!

Bilmem, kim koymuş adını:

Ben görünce hayret ettim,

“Adam değil bu, çam!” dedim.

Evet, Baba

Kaba saba;

Kalbi ama

Dolu sevgi, dolu acıma.

Evet, yüzü baykuş, doğru;

O baykuşun ruhu kumru.

edebiyathaber.net (20 Ekim 2021)

Yorum yapın